Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Autor Kinga Rudnicka
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
ok. 4 garści listków pokrzywy
3 łyżki
masłaok. 5 łyżek
oliwy4
jajkasól i świeżo zmielony
czarny pieprzFrittata z pokrzywą - sposób przygotowania: Wybieramy jedynie
młode listki pokrzywy, dokładnie je płuczemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy
masło - gdy dobrze się rozgrzeje, dodajemy pokrzywę, solimy ją, doprawiamy
pieprzem i dusimy przez ok. 5 minut z dodatkiem 6 łyżek
wody (
wodę wlewamy nie od razu, lecz po upływie mniej więcej dwóch minut, gdy sos puszczony przez listki odparuje). Gdy
woda wyparuje, wlewamy na patelnię
oliwę i zaraz
potem roztrzepane widelcem
jajka z dodatkiem
soli i
pieprzu. Smażymy z obu stron, z każdej 3 minuty.
Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.
Zobacz też:
Domowe
sokiOprawa stołu