ßßß Cookit - przepis na Ryba panierowana smażona

Ryba panierowana smażona

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
mnmnmn Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (47 głosów)
1-1.2 kg filetów z białej morskiej ryby
sok z cytryny
1 jajko
2 łyżki mleka
mąka
sól
oliwa z masłem do smażenia
Ryba panierowana smażona - sposób przygotowania: Ryby umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki. Przez ten czas przygotuj panierkę. W jednym talerzu rozmąć widelcem jajko z zimnym mlekiem, a na drugi talerz wysyp mąkę. Na patelni rozgrzej oliwę z kawałkiem masła. Filety osusz papierowym ręcznikiem, posól, obtocz w mące, jajku i znowu w mące. Usmaż na oliwie z masłem na złoty kolor. Możesz podawać z ziemniakami albo frytkami oraz lekką surówką albo zieloną sałatą w sosie winegret. Tak przygotowane filety są podstawą do ?ryby po grecku?, czyli obłożonej duszonymi warzywami.
Jak usmażyć filet z ryby?
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/63594479/ryba+panierowana+smazona/p