ßßß
mnmnmn Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (47 głosów)1-1.2 kg filetów z białej morskiej rybysok z cytryny1 jajko2 łyżki mlekamąkasóloliwa z masłem do smażeniaRyba panierowana smażona - sposób przygotowania: Ryby umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki. Przez ten czas przygotuj panierkę. W jednym talerzu rozmąć widelcem jajko z zimnym mlekiem, a na drugi talerz wysyp mąkę. Na patelni rozgrzej oliwę z kawałkiem masła. Filety osusz papierowym ręcznikiem, posól, obtocz w mące, jajku i znowu w mące. Usmaż na oliwie z masłem na złoty kolor. Możesz podawać z ziemniakami albo frytkami oraz lekką surówką albo zieloną sałatą w sosie winegret. Tak przygotowane filety są podstawą do ?ryby po grecku?, czyli obłożonej duszonymi warzywami.Jak usmażyć filet z ryby?Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu