Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (29 głosów)15 dag
mąkipół szklanki
mlekaszczypta
soli8 dag
masła4
jajacukier puderolej lub
smalec do smażeniaRumiane
ciastka oponki - sposób przygotowania: Do
mleka wlać pół szklanki
wody, dodać
masło,
sól, zagotować. Mieszając, wsypywać powoli
mąkę i nadal gotować na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie odstawać od garnka, przełożyć je do miski i starannie utrzeć z
jajami. Napełniać szprycę cukierniczą
ciastem, po czym wyciskać oponki na gorący tłuszcz i smażyć około 2 min. Osączone
ciastka posypać
cukrem pudrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu