Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor cris-57

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1
papryka żółta1
papryka czerwona2 łodyżki
selera naciowegooliwki zielone /8-10 szt./
zielona sałatka1 ząbek
czosnkusos sałatkowy:4 łyżki
octu winnego1 łyżka
miodu4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
musztardy /smak dowolny/
sólpieprzSałatka z
selera naciowego i pieczonej
papryki - sposób przygotowania:
Paprykę podpiec w piekarniku do miękkości. Gorące włożyć do
torebki foliowej i poczekać do wystudzenia. Zdjąć zewnętrzną skórkę, oczyścić z nasion i pokroić w plastry. Przełożyć na sitko i odstawić na ok. 30 min .tak, aby sok z
papryki odciekł do pojemniczka. Sok z
papryki będzie potrzebny do przyrządzenia sosu .
Seler naciowy należy obrać z włókien, pokroić na wąskie paski (ok.3-4cm),a następnie umieścić w misce z zimną wodą/można dodać kostki lodu/aby zachować kruchość warzywa.
Sałatkę umyć i rozdrobnić.
Czosnek drobniutko pokroić.Przygotować
sos sałatkowy, najlepiej w mikserze. Połączyć
oliwę z
octem winnym, dodać
musztardę ,
miód i zmiksować. Do tak przygotowanej emulsji dodać sok z odsączony z
papryki, odrobinę ciepłej
wody,
sól ,
pieprz i delikatnie wszystko zamieszać .W salaterce umieścić wszystkie wcześniej przygotowane warzywa (
seler wyjąć z
wody) i polać dressingiem. Całość posypać drobno pokrojonymi liśćmi
selera.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu