Wykonanie

Prosta i smaczna
sałatka z
selera naciowego i pieczonej
papryki może być doskonałym dodatkiem do obiadu, lub podana z
pieczywem to wartościowe samodzielne danie.D o przygotowania tej sałatki potrzebujemy:Składniki:

1
papryka żółta1
papryka czerwona2 łodyżki
selera naciowegooliwki zielone/8-10 szt./
zielona sałatka1 ząbek
czosnkusos sałatkowy:4 łyżki
octu winnego1 łyżka
miodu4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki musztardy/smak dowolny/
sól pieprz do smakuDo sałatki można również dodać dowolny sos typu
winegret
Wykonanie:
Paprykę podpiec w piekarniku do miękkości. Gorące włożyć do
torebki foliowej i poczekać do wystudzenia. Zdjąć zewnętrzną skórkę, oczyścić z nasion i pokroić w plastry. Przełożyć na sitko i odstawić na ok.30 min. tak, aby sok z
papryki odciekł do pojemniczka. Sok z
papryki będzie potrzebny do przyrządzenia sosu.
Seler naciowy należy obrać z włókien, pokroić na wąskie paski/ok.3-4cm/, a następnie umieścić w misce z zimną
wodą /można dodać kostki lodu/aby zachować kruchość warzywa.
Sałatkę umyć i rozdrobnić.
Czosnek drobniutko pokroić. Przygotować
sos sałatkowy. Połączyć
oliwę z
octem winnym, dodać
musztardę ,
miód i zmiksować. Do tak przygotowanej emulsji dodać sok z odsączony z
papryki, odrobinę ciepłej
wody,
sól ,
pieprz i delikatnie wszystko zamieszać . W salaterce umieścić wszystkie wcześniej przygotowane warzywa/seler wyjąć z wody/i polać sosem . Całość posypać drobno pokrojonymi liśćmi
selera.

