Wykonanie
Dzisiaj moja ulubiona pasta do
chleba. Jest ona odrobinę bardziej czasochłonna, niż większość past pokazywanych na naszym blogu, lecz gwarantuję, że jej smak wynagrodzi wam poświęcony jej czas. Ja zazwyczaj robię jej więcej i zawekowaną trzymam w lodówce. Dzięki temu jest zawsze pod ręką. Zresztą, namawiam was do wekowania lub mrożenia. Jest to świetny sposób na zaopatrzenie się w awaryjne dania czy produkty. Nie ma wtedy wymówki, że się nie miało czasu i przez to wrzuciło się w swój organizm jakieś wysoce przetworzone świństwo.

wegańska bezglutenowa- 1
bakłażan- 5
czerwone papryki- 2 suszone papryczki peperoncino- 1 ząbek
czosnku- 1 i 1/2 łyżka
octu winnego- 2 łyżeczki
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)- 100 g podprażonych na suchej patelni
nasion słonecznika-
oliwa-
sól,
pieprzNastawiam piekarnik na 200 st. C.Na wysmarowaną
oliwą blaszkę wy kładam całe
papryki i nakłutego widelcem
bakłażana. Całość lekko skrapiam
oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 1 h. Co jakiś czas obracam warzywa, aby się równo przypiekły z każdej strony.Upieczone warzywa wyjmuje z piekarnika.
Papryki powinny być l ekko zwęglone, a
bakłażan miękki. Należy pamiętać, by zostawić sok, który wyciekł z piekących się warzyw.Gorące jeszcze
papryki wkładamy do woreczka na ok. 10 min, co ułatwi ich obieranie. Wyjmuję je z woreczka i obieram ze skóry (usuwam również pestki). Obrane, przekładam do malaksera.Z
bakłażana wybieram miąższ i dodaję go do
papryk. Następnie wrzucam
słonecznik, suszone papryczki peperoncino,
czosnek,
ocet,
miód i sok, który wyciekł z warzyw podczas pieczenia. Wszystko blenduję na gładką masę. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję odrobinę
oliwy.Smacznego!