ßßß
wegańska bezglutenowa- 1 bakłażan- 5 czerwone papryki- 2 suszone papryczki peperoncino- 1 ząbek czosnku- 1 i 1/2 łyżka octu winnego- 2 łyżeczki miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)- 100 g podprażonych na suchej patelni nasion słonecznika- oliwa- sól, pieprzNastawiam piekarnik na 200 st. C.Na wysmarowaną oliwą blaszkę wy kładam całe papryki i nakłutego widelcem bakłażana. Całość lekko skrapiam oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 1 h. Co jakiś czas obracam warzywa, aby się równo przypiekły z każdej strony.Upieczone warzywa wyjmuje z piekarnika. Papryki powinny być l ekko zwęglone, a bakłażan miękki. Należy pamiętać, by zostawić sok, który wyciekł z piekących się warzyw.Gorące jeszcze papryki wkładamy do woreczka na ok. 10 min, co ułatwi ich obieranie. Wyjmuję je z woreczka i obieram ze skóry (usuwam również pestki). Obrane, przekładam do malaksera.Z bakłażana wybieram miąższ i dodaję go do papryk. Następnie wrzucam słonecznik, suszone papryczki peperoncino, czosnek, ocet, miód i sok, który wyciekł z warzyw podczas pieczenia. Wszystko blenduję na gładką masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję odrobinę oliwy.Smacznego!