ßßß Cookit - przepis na Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki

Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj moja ulubiona pasta do chleba. Jest ona odrobinę bardziej czasochłonna, niż większość past pokazywanych na naszym blogu, lecz gwarantuję, że jej smak wynagrodzi wam poświęcony jej czas. Ja zazwyczaj robię jej więcej i zawekowaną trzymam w lodówce. Dzięki temu jest zawsze pod ręką. Zresztą, namawiam was do wekowania lub mrożenia. Jest to świetny sposób na zaopatrzenie się w awaryjne dania czy produkty. Nie ma wtedy wymówki, że się nie miało czasu i przez to wrzuciło się w swój organizm jakieś wysoce przetworzone świństwo.
wegańska bezglutenowa
- 1 bakłażan
- 5 czerwone papryki
- 2 suszone papryczki peperoncino
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- 100 g podprażonych na suchej patelni nasion słonecznika
- oliwa
- sól, pieprz
Nastawiam piekarnik na 200 st. C.
Na wysmarowaną oliwą blaszkę wy kładam całe papryki i nakłutego widelcem bakłażana. Całość lekko skrapiam oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 1 h. Co jakiś czas obracam warzywa, aby się równo przypiekły z każdej strony.
Upieczone warzywa wyjmuje z piekarnika. Papryki powinny być l ekko zwęglone, a bakłażan miękki. Należy pamiętać, by zostawić sok, który wyciekł z piekących się warzyw.
Gorące jeszcze papryki wkładamy do woreczka na ok. 10 min, co ułatwi ich obieranie. Wyjmuję je z woreczka i obieram ze skóry (usuwam również pestki). Obrane, przekładam do malaksera.
Z bakłażana wybieram miąższ i dodaję go do papryk. Następnie wrzucam słonecznik, suszone papryczki peperoncino, czosnek, ocet, miód i sok, który wyciekł z warzyw podczas pieczenia. Wszystko blenduję na gładką masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję odrobinę oliwy.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/pasta-ze-sonecznika-i-pieczonej-papryki.html