ßßß Cookit - przepis na Tortilla z mięsem i fasolą

Tortilla z mięsem i fasolą

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki kukurydzianej
2-3 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki miękkiego masła
sól
około 600 ml wody
Farsz:
około 1 kg piersi z kurczaka
przyprawa do kebaba; gyrosa lub curry
puszka groszku
puszka fasolki czerwonej
puszka fasolki białej
1-2 sztuki papryki czerwonej
2-3 ogórki kiszone
1 sałata lodowa
keczup
sos czosnkowy lub chrzanowy
Tortilla z mięsem i fasolą - sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i zagnieść, ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na pierogi. Z ciasta uformować małe kuleczki wielkości mandarynki i rozwałkować do średnicy około 18-20 cm (na wielkość patelni, na której będą potem smażone).
Rozwałkowane placuszki nakładać na suchą i rozgrzaną patelnię (ważne!! - bez kropli wody czy oleju). Smażyć około 30 sekund do momentu, aż na placuszku zaczną pojawiać się małe ciemne plamki - to znak, że placuszek jest gotowy!
Farsz: piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę - około 1 cm, przysmażyć z dowolną przyprawą. Paprykę i ogórki pokroić w większą kostkę. Paprykę lekko podsmażyć. Fasolki, groszek, pokrojone ogórki osączyć na sitku.
Na gotowego placuszka nałożyć keczup i rozsmarować na całej powierzchni (około 1 łyżkę). Następnie na połowie placuszka rozłożyć liść sałaty lodowej, mięso a następnie pozostałe składniki. Drugą połową placuszka nakryć farsz, a całość polać sosem czosnkowym lub chrzanowym. Z przepisu wychodzi około 20 placuszków. Smacznego!
Tortilla z humusem, grillowaną cukinią i tofu [Jakub Kuroń gotuje]
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20684182/tortilla z miesem i fasola/p