Wykonanie
Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki kukurydzianej2-3 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżki miękkiego
masłasólokoło 600 ml
wodyFarsz:około 1 kg
piersi z kurczakaprzyprawa do kebaba; gyrosa lub
currypuszka
groszkupuszka
fasolki czerwonejpuszka
fasolki białej1-2 sztuki
papryki czerwonej2-3
ogórki kiszone1
sałata lodowakeczupsos czosnkowy lub
chrzanowyTortilla z
mięsem i
fasolą - sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i zagnieść, ciasto powinno
mieć konsystencję jak ciasto na pierogi. Z ciasta uformować małe kuleczki wielkości
mandarynki i rozwałkować do średnicy około 18-20 cm (na wielkość patelni, na której będą
potem smażone).Rozwałkowane placuszki nakładać na suchą i rozgrzaną patelnię (ważne!! - bez kropli
wody czy
oleju). Smażyć około 30 sekund do momentu, aż na placuszku zaczną pojawiać się małe ciemne plamki - to znak, że placuszek jest gotowy!Farsz:
piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę - około 1 cm, przysmażyć z dowolną
przyprawą.
Paprykę i
ogórki pokroić w większą kostkę.
Paprykę lekko podsmażyć.
Fasolki,
groszek, pokrojone
ogórki osączyć na sitku.Na gotowego placuszka nałożyć
keczup i rozsmarować na całej powierzchni (około 1 łyżkę). Następnie na połowie placuszka rozłożyć liść
sałaty lodowej,
mięso a następnie pozostałe składniki. Drugą połową placuszka nakryć farsz, a całość polać
sosem czosnkowym lub
chrzanowym. Z przepisu wychodzi około 20 placuszków. Smacznego!Tortilla z humusem, grillowaną
cukinią i
tofu [Jakub Kuroń gotuje]