Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor joanna63
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (17 głosów)W
sumie ok 1.3 kg warzyw :* 2
młode cukinie ze skórką* 2 spore
marchewki* 2 duże
cebule* 2
papryki* 2 słoiczki (400 ml) dobrego
koncentratu pomidorowego* 6 łyżek
oleju* 10 łyżek
octu 6%* 2
torebki żel-
fixu (2:1)* płaska łyżka mielonego
chili* 2 płaskie łyżki
vegety* torebka ulubionej mieszanki
curry (najlepiej łagodnej)* 10 czubatych łyżek
cukru* 1.5 litra
wodySos
curry do kanapek - sposób przygotowania: Warzywa pokroić dość drobno.Wrzucić je do rondla z
olejem i dusić kilka minut, dosypując
vegetę - po czym wlać litr
wody i gotować do miękkości. Dodać
koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą
wody (1/2 litra),
cukier,
curry i
chili.Zmiksować warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawić
octem. Wsypać żel-fix i mieszać do rozpuszczenia - podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełnić gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg! Zakręcić i odstawić dnem do góry - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak
ketchup.Uwaga!!!Jeśli
koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość
wody do 1,3 litra.Jak zrobić
sałatkę curry z
kurczakiemPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu