Wykonanie
Sos do kanapek i nie tylko..Polecam...... Przepis cytuję za autorką.Ok. 1 , 3 kg warzyw2
młode cukinie ze skórką2 spore
marchewki2 duże
cebule2
papryki2 słoiczki (400 ml) dobrego
koncentratu pomidorowego6 łyżek
oleju10 łyżek
octu 6%2
torebki żel-
fixu (2:1)płaska łyżka mielonego
chili2 płaskie łyżki
vegetytorebka ulubionej mieszanki
curry (najlepiej łagodnej)10 czubatych łyżek
cukru1,5 litra
wodyWarzywa kroję dość drobno, ale bez przesady, ponieważ
potem będą miksowane.Wrzucam je do rondla z
olejem i duszę kilka minut, dosypując
vegetę - po czym wlewam litr
wody wodę i gotuję do miękkości. Dodaję
koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą
wody (1/2 litra),
cukier,
curry i
chili. Miksuję warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawiam
octem. Wsypuję żel-fix i mieszam do rozpuszczenia - podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełniam gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg ! Zakręcam i odstawiam dnem do góry - pozostawiam do zupełnego ostygnięcia.Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak
ketchup.Przepis dodaję do akcji
Przetwory 2011, Warzywa psiankowate,
Cukinia 2011, Paprykujemy 2.