ßßß Cookit - przepis na Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej

Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej

nazwa

Wykonanie

Pikantną sałatkę z cukinii i papryki przygotowałam inspirując się przepisami na sałatkę z ogórków i diabelskie ogórki z chili . Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;)
Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek.
Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez chili i z mniejszą ilością czosnku.
Składniki sałatki w wersji pikantnej:
3 kg cukinii
1,5 kg papryki (czerwona, żółta)
80 dkg marchwi
80 dkg cebuli
23 ząbki czosnku (2,5 główki czosnku)
4 czerwone papryczki chili
5 płaskich łyżek chili w proszku
3,5 łyżki soli
3 szkl. cukru
3 szkl. octu
0,5 szkl. oleju
liście selera, po 2-3 do każdego słoiczka
Składniki sałatki w wersji łagodnej:
3 kg cukinii
1,5 kg papryki (czerwona, żółta)
80 dkg marchwi
80 dkg cebuli
9 ząbków czosnku
3,5 łyżki soli
3 szkl. cukru
3 szkl. octu
0,5 szkl. oleju
liście selera, po 2-3 do każdego słoiczka
Przygotowanie sałatki w wersji pikantnej:
Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.
Następnie obrać m archewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.
Do składników sałatki dodać pokrojone papryczki chili, chili w proszku, cukier, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.
Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.
Przygotowanie sałatki w wersji łagodnej:
Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.
Następnie obrać m archewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.
Do składników sałatki dodać cukier, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.
Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/08/saatka-z-cukinii-i-papryki-w-wersji.html