Wykonanie
Pikantną
sałatkę z
cukinii i
papryki przygotowałam inspirując się przepisami na
sałatkę z
ogórków i diabelskie
ogórki z
chili .
Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo
czosnku i
chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;)Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych
mięs i kanapek.Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez
chili i z mniejszą ilością
czosnku.
Składniki sałatki w wersji pikantnej:3 kg
cukinii1,5 kg
papryki (czerwona, żółta)80 dkg
marchwi80 dkg
cebuli23 ząbki
czosnku (2,5 główki
czosnku)4 czerwone
papryczki chili5 płaskich łyżek
chili w proszku3,5 łyżki
soli3 szkl.
cukru3 szkl.
octu0,5 szkl.
olejuliście
selera, po 2-3 do każdego słoiczkaSkładniki sałatki w wersji łagodnej:3 kg
cukinii1,5 kg
papryki (czerwona, żółta)80 dkg
marchwi80 dkg
cebuli9 ząbków
czosnku3,5 łyżki
soli3 szkl.
cukru3 szkl.
octu0,5 szkl.
olejuliście
selera, po 2-3 do każdego słoiczkaPrzygotowanie sałatki w wersji pikantnej:
Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
Paprykę i
cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana
sałatka, dodać
sól i dokładnie wymieszać.Następnie obrać m
archewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
Marchew,
cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.Do składników sałatki dodać pokrojone
papryczki chili,
chili w proszku,
cukier,
olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować
sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki
czosnek, przeciśnięty przez praskę.Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście
selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą
sałatkę i zakręcić wieczka.
Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą
wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.Przygotowanie sałatki w wersji łagodnej:
Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
Paprykę i
cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana
sałatka, dodać
sól i dokładnie wymieszać.Następnie obrać m
archewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
Marchew,
cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.Do składników sałatki dodać
cukier,
olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować
sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki
czosnek, przeciśnięty przez praskę.Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście
selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą
sałatkę i zakręcić wieczka.
Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą
wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.Smacznego