ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy na ostro

Makaron ryżowy na ostro

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agata Baranowska
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia chińska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
400 g makaronu ryżowego wstążki
2 łyżki oleju
1 jajko
1 cebula pokrojona w plastry
2 marchewki
pokrojone w słupki
150 g mrożonych małych krewetek
1/2 łyżeczki pasty chili
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 szklanka kiełków fasoli
2 młode cebulki ze szczypiorem pokrojone w kawałki 3-4 cm.
1/2 szklanki pokrojonej sałaty
1 łyżka suszonej szalotki (w sklepach z azjatycką żywnością) - niekoniecznie
Makaron ryżowy na ostro - sposób przygotowania: Makaron zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Lekko rozmrożone krewetki obgotowujemy przez 2-3 min. Na rozgrzany w woku olej wbijamy jajko i mieszamy, aż jajecznica zacznie się ścinać. Dodajemy makaron, cebulę, marchew i krewetki i smażymy, mieszając 1 min. Dodajemy pastę chili, sosy i smażymy przez następną minutę, ciągle mieszając. Dodajemy kiełki i cebulki i całość smażymy jeszcze 2 min.
Podajemy posypane szalotką i przybrane sałatą.
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408560/makaron ryzowy na ostro/p