ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (17 głosów)12-15 dag makaronu ryżowego (w kształcie tasiemek)3 łyżki oleju25 dag oczyszczonych krewetek3/4 szklanki serka tofu pokrojonego na kawałki1/4 szklanki posiekanej rzodkwi2 łyżeczki papryki1 jajko2 szklanki kiełków fasolki mung2 szklanki pokrojonych cebulek dymek1/4 szklanki sosu rybnego3 łyżki octu ryżowego4 łyżeczki cukru1/4 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnychMakaron z krewetkami po tajsku - sposób przygotowania: Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę i osącz. Rozgrzej olej, włóż krewetki, smaż, aż zrobią się różowe (2 minuty). Przełóż na półmisek, a na tym samym oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Smaż 2 minuty, aż tofu się przyrumieni. Wlej jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do krewetek i posyp orzeszkami.Łatwy sposób na przygotowanie sytego makaronu z pieczarkamiKrewetki na maśle z czosnkiem i natkąPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu