ßßß Cookit - przepis na Makaron z krewetkami po tajsku

Makaron z krewetkami po tajsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (17 głosów)
12-15 dag makaronu ryżowego (w kształcie tasiemek)
3 łyżki oleju
25 dag oczyszczonych krewetek
3/4 szklanki serka tofu pokrojonego na kawałki
1/4 szklanki posiekanej rzodkwi
2 łyżeczki papryki
1 jajko
2 szklanki kiełków fasolki mung
2 szklanki pokrojonych cebulek dymek
1/4 szklanki sosu rybnego
3 łyżki octu ryżowego
4 łyżeczki cukru
1/4 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
Makaron z krewetkami po tajsku - sposób przygotowania: Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę i osącz. Rozgrzej olej, włóż krewetki, smaż, aż zrobią się różowe (2 minuty). Przełóż na półmisek, a na tym samym oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Smaż 2 minuty, aż tofu się przyrumieni. Wlej jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do krewetek i posyp orzeszkami.
Łatwy sposób na przygotowanie sytego makaronu z pieczarkami
Krewetki na maśle z czosnkiem i natką
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/40159796/makaron z krewetkami po tajsku/p