ßßß Cookit - przepis na Smażone sajgonki z owocami morza

Smażone sajgonki z owocami morza

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia wietnamska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (8 głosów)
Nadzienie:
25 dag cienkiego makaronu ryżowego
10-12 suszonych grzybków chińskich
10-12 dag posiekanych paluszków krabowych (mogą być z puszki)
25 dag posiekanych krewetek
35-40 dag mielonej karkówki wieprzowej
1 posiekana cebula
4 posiekane szalotki
4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 jajka
Oraz:
1 paczka (20 sztuk) placków do sajgonek lub arkuszy papieru ryżowego
1 szklanka cukru (jeśli używasz papieru ryżowego)
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
Smażone sajgonki z owocami morza - sposób przygotowania: Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotuj nadzienie: namocz grzybki w gorącej wodzie, odstaw je na 30 minut, aby zmiękły. Osącz i odciśnij z wody, a następnie zmiksuj. Wymieszaj grzyby z pozostałymi składnikami nadzienia i odstaw. Rozmroź placki ciasta na sajgonki, zawijaj w nie farsz i smaż w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym (przepis na stronie 308). Jeśli używasz papieru ryżowego, przygotuj sajgonki w następujący sposób: do wysokiego naczynia wlej litr wody, wsyp cukier i rozpuść. Arkusze papieru ryżowego zanurzaj w wodzie (cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące), przekładaj na papierowy ręcznik i smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej).
Sajgonki (Wietnam)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/37972051/smazone sajgonki z owocami morza/p