Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor swibek
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)4 średnie
filety z kurczaka20 dag
mięsa mielonego (wieprzowo-cielęce)1 średnia
cebulasólpieprzkminektłuszcz do smażenia (
smalecoliwaolej)Zrazy drobiowe zawijane - sposób przygotowania: Płaty
mięsa rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem, oprószamy lekko
solą.
Cebulę podsmażamy, dodajemy do
mięsa mielonego, przyprawiamy
solą i
pieprzem wg uznania. Tak przygotowany farsz nakładamy na filety. Rolady zwijamy, spinamy szpadkami lub owijamy bawełnianą nitką. Gotowe zrazy kładziemy na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z każdej strony. Zrumienione ze wszystkich stron przekładamy do rondla, posypujemy do smaku
kminkiem, podlewamy szklanką
wody lub
bulionu cielęcego np. Knorr i dusimy do miękkości. Miękkie zrazy wykładamy na talerz, zdejmujemy szpadki/
nitki. Przygotowujemy sos. Do sosu naturalnego, który pozostał w rondlu, dolewamy
wody, tak aby uzupełnić do 300 ml. Do wrzątku wsypujemy zawartość opakowania sosu do pieczeni ciemnego np. Knorr i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 1 min. od czasu do czasu mieszając. Do gotowego sosu wkładamy zrazy. Możemy podawać je z
kaszą lub
ziemniakami. Smacznego :)Zrazy zawijane z nadzieniem z
boczku,
pieczarek i
ogórkówPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu