Wykonanie
1
gęś5 ząbków
czosnku30 dag mielonej
wieprzowinysól10 dag czerstwej
bułkigęsia
wątróbkajajkołyżeczka tłuszczu
cebulałyżeczka
tymiankupieprz1 kg
kapustyłyżeczka gęsiego
smalcułyżka
mąki30dag
wędzonego boczku1/4 łyżeczki
tymiankuGęś po alzacku - sposób przygotowania: Umytą
gęś zalać zimną
wodą, zostawić na kilka godzin, po czym natrzeć
czosnkiem roztartym z
solą i znowu odstawić na kilka godzin.
Kapustę posiekać, włożyć do rondla, zalać niewielką ilością zimnej
wody i dusić. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę
boczek i
tymianek. Wymieszać. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i
mąki i zagęścić
kapustę.Przygotować farsz:
bułkę namoczyć w
mleku, odcisnąć i wymieszać z
mięsem, posiekaną
wątróbką, z zeszkloną
cebulką,
tymiankiem,
solą ,
pieprzem i
żółtkiem. Wymieszać i połączyć z ubitą pianą z
białek. Tak przygotowanym farszem nadziać
gęś, zaszyć i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku, często skrapiając
wodą, a później wytworzonym sosem. Piec do miękkości. Podzieloną na porcję
gęś ułożyć w żaroodpornym półmisku, obłożyć
kapustą i wstawić do piekarnika. Podgrzać i podawać z pieczonymi
ziemniakami.Piersi z gęsi marynowane w miodzie pitnym [Jakub Kuroń gotuje]