ßßß Cookit - przepis na Gęś po alzacku

Gęś po alzacku

nazwa

Wykonanie

1 gęś
5 ząbków czosnku
30 dag mielonej wieprzowiny
sól
10 dag czerstwej bułki
gęsia wątróbka
jajko
łyżeczka tłuszczu
cebula
łyżeczka tymianku
pieprz
1 kg kapusty
łyżeczka gęsiego smalcu
łyżka mąki
30dag wędzonego boczku
1/4 łyżeczki tymianku
Gęś po alzacku - sposób przygotowania: Umytą gęś zalać zimną wodą, zostawić na kilka godzin, po czym natrzeć czosnkiem roztartym z solą i znowu odstawić na kilka godzin. Kapustę posiekać, włożyć do rondla, zalać niewielką ilością zimnej wody i dusić. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę boczek i tymianek. Wymieszać. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki i zagęścić kapustę.
Przygotować farsz: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i wymieszać z mięsem, posiekaną wątróbką, z zeszkloną cebulką, tymiankiem, solą ,pieprzem i żółtkiem. Wymieszać i połączyć z ubitą pianą z białek. Tak przygotowanym farszem nadziać gęś, zaszyć i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku, często skrapiając wodą, a później wytworzonym sosem. Piec do miękkości. Podzieloną na porcję gęś ułożyć w żaroodpornym półmisku, obłożyć kapustą i wstawić do piekarnika. Podgrzać i podawać z pieczonymi ziemniakami.
Piersi z gęsi marynowane w miodzie pitnym [Jakub Kuroń gotuje]
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18336176/ges po alzacku/p