Wykonanie
Szukając inspiracji na ciekawe przekąski natknęłam się na kibiny kuchni karaimskiej. Wyszły znakomicie. Przepis na ciasto, jak i cały etap wyrabiania go jest bardzo lekki i szybki. Ciasto nie klei się do rąk i jest sprężyste. Farsz wzbogaciłam o
tymianek, który uwielbiam i więcej
czosnku. Inspiracja Tu
Składniki:1
jajko10 dag
śmietany 18%10 dag roztopionego wystudzonego
masłaniecałe 2 szklanki
mąkiszczypta
soliFarsz:50 dag
mięsa mielonego wołowego (dałam
wieprzowinę, której Karaimi jej nie jedzą)1 duża
cebula3 ząbki
czosnkutymianeksólpieprzW misce wymieszać ręką
jajko z
masłem, szczyptą
soli i
śmietaną. Dodawać stopniowo
mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć je do woreczka i do lodówki na godzinę.
Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną
cebulą,
czosnkiem. Doprawić. Odstawić do lodówki.Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na 0 , 5 cm i wykrawać spore ok 10 cm kółka. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Przekłuć widelcem kibiny by nie popękały. Piec na blaszce wyłożonej papierem ponad pół godziny do zrumienienia.
Polecam kibiny z barszczem czerwonym