Wykonanie
Dziś kolejna propozycja obiadowa z sezonowym dodatkiem w postaci liści szczawiu. Jak wiecie lubię wszelką
zieleninę i
szczaw także wykorzystuję w swojej kuchni. Lubię zupę szczawiową, także taką z
ziemniakami, a w ubiegłym roku moim odkryciem były roladki z
kurczaka ze
szczawiem . Przepis na tę potrawę zaczerpnęłam z Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów
Hanny Szymanderskiej.
Składniki na 6 porcji:750 mielonej
wieprzowinyok. 200 g szczawiu (2 pęczki)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki
śmietany 18%1 szklanka
bułki tartejsól,
pieprz2 łyżki
masłaSzczaw dobrze opłukać, osuszyć. Pozbyć się twardych ogonków.
Masło rozpuścić w rondelku.
Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Mięso wymieszać dokładnie z
przyprawami, tartą
cebulą,
czosnkiem,
śmietaną oraz
bułką tartą.Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 masy
mięsnej, następnie połową liści szczawiu, kolejną 1/3 porcji
mięsa, pozostałymi liśćmi szczawiu, a wierzch wylepić ostatnią warstwą masy
mięsnej.Na wierzchu zapiekanki rozprowadzić roztopione
masło.Przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby zapiekanka nieco odparowała.Podawać z
ziemniakami, soczystą surówką i jakimś
napojem mlecznym (albowiem
szczaw wypłukuje wapń z naszego organizmu; ale ma wiele dobrych właściwości i zawiera dużo witaminy C, więc od czasu do czasu można go zjeść).