ßßß Cookit - przepis na Wieloziarnisty chlebek

Wieloziarnisty chlebek

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Elwira Lipińska
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
Wieloziarnisty chlebek - składniki:
kefirem
serem i suszonymi pomidorami o nucie śródziemnomorskiej:
500 g mąki pszenne tortowej
150 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszenne j razowej
50 g płatków owsianych
30 g otrąb pszennych + 2 łyżki zarodków pszennych
1.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki miodu (melasy ew. syropu cukrowego)
2 łyżki oliwy z oliwek (nie Extra virgin!!) lub oleju z pestek winogron
50 g świeżych drożdży
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki ziaren słonecznika (posiekanych orzeszków ziemnych lub dyni)
500 ml wody letniej
150 ml piwa (o temp. pokojowej)
250 ml kefiru (o temp. pokojowej)
50 g startego drobno żółtego sera (ementaler; parmezan ; pecorino)
łyżka zmielonych suszonych pomidorów
łyżka płatków suszonej papryki (najlepiej zielonej)
pół łyżeczki grubo granulowanego czosnku
łyżka lub dwie suszonych ziół (włoskie lub prowansalskie)
Wieloziarnisty chlebek - sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (oprócz suszonych pomidorów), osobno zmieszać mokre. Składniki suche i mokre podzielić na pół - posłużą do wypieku dwóch chlebków.
Do maszyny dodać kolejno porcję składników mokrych, potem suchych i przyprawy - osobno upieczemy chlebek z pomidorami i papryką, a osobno z suszonymi ziołami i papryką lub czosnkiem.
Wyrobić ciasto, które jest dość luźne, według programów własnej maszyny do pieczenia. Skórka powinna być rumiana, a ciasto jest dość ciężkie, więc z pewnością będzie to program do ciemnego pieczywa.
Gotowy upieczony chlebek wyłożyć na kratkę i ostudzić. Jest pyszny z masełkiem, twarożkiem, pomidorami i świeżą bazylią.
Smacznego.
Łatwy przepis na odrywany chlebek cynamonowy
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17920563/wieloziarnisty chlebek/p