Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Elwira Lipińska

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Wieloziarnisty chlebek - składniki:
kefiremserem i
suszonymi pomidorami o nucie śródziemnomorskiej:500 g
mąki pszenne tortowej150 g
mąki kukurydzianej200 g
mąki pszenne j razowej50 g
płatków owsianych30 g
otrąb pszennych + 2 łyżki
zarodków pszennych1.5 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego
kminku2 łyżki
miodu (melasy ew.
syropu cukrowego)2 łyżki
oliwy z oliwek (nie Extra virgin!!) lub
oleju z pestek
winogron50 g świeżych
drożdżypół szklanki
siemienia lnianegopół szklanki
ziaren słonecznika (posiekanych
orzeszków ziemnych lub dyni)500 ml
wody letniej150 ml
piwa (o temp. pokojowej)250 ml
kefiru (o temp. pokojowej)50 g startego drobno
żółtego sera (ementaler;
parmezan ; pecorino)łyżka zmielonych
suszonych pomidorówłyżka
płatków suszonej
papryki (najlepiej zielonej)pół łyżeczki grubo granulowanego
czosnkułyżka lub dwie suszonych
ziół (włoskie lub prowansalskie)Wieloziarnisty chlebek - sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (oprócz
suszonych pomidorów), osobno zmieszać mokre. Składniki suche i mokre podzielić na pół - posłużą do wypieku dwóch
chlebków.Do maszyny dodać kolejno porcję składników mokrych,
potem suchych i
przyprawy - osobno upieczemy chlebek z
pomidorami i
papryką, a osobno z suszonymi
ziołami i
papryką lub
czosnkiem.Wyrobić ciasto, które jest dość luźne, według programów własnej maszyny do pieczenia. Skórka powinna być rumiana, a ciasto jest dość ciężkie, więc z pewnością będzie to program do
ciemnego pieczywa.Gotowy upieczony chlebek wyłożyć na kratkę i ostudzić. Jest pyszny z
masełkiem,
twarożkiem,
pomidorami i świeżą
bazylią.Smacznego.Łatwy przepis na odrywany chlebek
cynamonowyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu