Wykonanie
Jeden z moich ulubionych
chlebów pieczonych w domowym zaciszu.
Chleb domowy ma tę jedną wielką zaletę pt."wiem, co jest w środku".Dużo zbóż, przypraw i
kasza gryczana czynia go idealnym substytutem piekarniczych wyrobów.Eksperymentalnie zamiast
kaszy, można dodać
płatki ryżowe albo
mąkę kukurydzianą.Podstawa to kupić porządny zakwas (albo zrobić własnoręcznie), cała reszta to pikuś!Proporcje na 3 keksówki.Przepis + zdjęcia- Marek W.Co trzeba?1 kg
mąki pszennej + 1 szklanka1-1,5 szklanki
mąki żytniej200-250 ml zakwasu żytniego1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
siemienia lnianego0,5-1 szklanki
otrąb pszennych0,5- 1 szklanki
ziaren słonecznika0,5 szklanki łuskanej dyni lub 0,5 szklanki
sezamu1 woreczek ugotowanej
kaszy gryczanej2 płaskie łyżki
soli2 płaskie łyżki
cukru2 łyżki
miodu1- 1,5 L letniej
wody (można dołożyć 1 łyżeczkę
drożdży)do smaku wedle uznania (do posypania lub do ciasta)ziarna
czarnuszkiziarna
kminkuziarna
makuziarna
sezamuCo i jak?Wymieszać suche składniki, dodać mokre, wyrabiać ciasto, ok. 20 minut, do odpowiedniej konsystencji (dozować
wodę!).Keksówki można natłuścić np.
margaryną, ciasto przełożyć do każdej z nich, przykryć ściereczką i odstawić na 12 h do wyrośnięcia (można na krócej, jeśli było ciepło i ciasto wyrosło).Przed wstawieniem do piekarnika, naciąć ciasto, jeśli za dużo wyrosło.Piec w temperaturze 180 stopni, 1 h i 20 minut.Po upieczeniu wyjąć
chleb natychmiast z foremki i kilkukrotnie przekładać na boki w celu ostudzenia.Smacznego!
