ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)Tort czekoladowy - składniki:jajka - 5 sztukmasło - 30 dagcukier - 30 dagmąka - 30 dagcukier waniliowy - 1 opakowanieproszek do pieczenia - 1 łyżeczkagorzka czekolada - 15 dagskórka starta z pomarańczyorzechy laskowe mielone - 15 dagzapach rumowyDEKORACJA:morelowe konfitury - 10 dagcukier grysikowy - 10 dagpolewa czekoladowa - 40 dagmielone migdały - 10 dagzapach migdałowycukier puder - 30 gTort czekoladowy - sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jasny krem. Czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej i wymieszać z masą jajeczną. Ubić białka na sztywną pianę. Do masy dodać orzechy, skórkę pomarańczową, zapach, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temp. 180°C przez 45 minut. Ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa placki. Przełożyć warstwą utartych na gładką masę konfitur. Pozostałymi konfiturami posmarować wierzch i boki tortu. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połową polać ciasto. Poczekać, aż zaschnie. Boki tortu posypać kakao i nożem-piłką uformować dekoracyjne fale. Resztę polewy rozlać cienko na stolnicy. Gdy zastygnie, za pomocą łopatki formować rządek po rządku czekoladowe wałeczki. Udekorować nimi wierzch tortu. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop. Wymieszać z migdałami i zapachem. Ostudzić. Z masy wykrawać ozdoby. Przybrać nimi tort. Posypać cukrem pudrem.Czas przygotowania: 105 minutCzas pieczenia: 45 minutŁatwy przepis na tort bez pieczeniaPołożona na południowym wschodzie Austrii Styria słynie z pożywnych zup. Wśród nich znajduje się krem z dyni, serwowany najczęściej inną miejscową specjalnością - Kürbiskernöl, czyli olejem z pestek dyni.Zupa krem z dyni 1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg 1 szalotka lub małCiasto czekoladowe królowej Saby - wideo
"Mój ulubiony tort czekoladowy " - tak o tym cieście pisała Julia Child, autorka legendarnych książek kucharskich o sztuce francuskiej kuchni. Choć czekoladowe ciasto królowej Saby prezentuje się raczej skromnie, naprawdę jest godne królewskiego podniebienia. Zamiast mąki, do ciasta dodajeTort Agnieszki
się księżniczką i świętuj urodziny. Tort czekoladowy z migdałowymi waflami Wafle migdałowe: 4 białka 50 g cukru 200 g migdałów 50 g bułki tartej 2 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę Migdały zmiksuj, wymieszaj z tartą bułką. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodawaj stopniowo cukier, ubijającCztery smaki i winozmieniają i my wraz z nimi. Stare reguły odeszły do lamusa - dziś liczy się przede wszystkim zdrowy rozsądek i indywidualny gust. Najważniejsza jest zasada, żeby wino nie tłumiło zapachu potrawy, nie dominowało nad nią smakiem i odwrotnie. Jego rola jest towarzyska. Dlatego do tortu czekoladowego z wiśniamiBlog tygodnia: Na kruchym spodzie
lazanię ze szpinakiem mojej przyjaciółki, którą później udoskonalałam na wiele sposób. Pierwszy quiche Lorraine wciśnięty na drogę przez mamę Francuzki u której byłam na licealnej wymianie. Tort czekoladowy z Batidy. Jakież było moje szczęście, kiedy wreszcie udało mi się zrobić podobny. Przepis Kasi