Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor yami_mo

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)Tort
czekoladowy - składniki:
jajka - 5 sztuk
masło - 30 dag
cukier - 30 dag
mąka - 30 dag
cukier waniliowy - 1 opakowanie
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
gorzka czekolada - 15 dagskórka starta z
pomarańczyorzechy laskowe mielone - 15 dag
zapach rumowyDEKORACJA:
morelowe konfitury - 10 dag
cukier grysikowy - 10 dag
polewa czekoladowa - 40 dagmielone
migdały - 10 dag
zapach migdałowycukier puder - 30 gTort
czekoladowy - sposób przygotowania:
Masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym i
żółtkami na jasny krem.
Czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli
wodnej i wymieszać z masą jajeczną. Ubić
białka na sztywną pianę. Do masy dodać
orzechy,
skórkę pomarańczową, zapach,
mąkę,
proszek do pieczenia i pianę z
białek. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temp. 180°C przez 45 minut. Ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa placki. Przełożyć warstwą utartych na gładką masę
konfitur. Pozostałymi
konfiturami posmarować wierzch i boki
tortu. Polewę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Połową polać ciasto. Poczekać, aż zaschnie. Boki
tortu posypać
kakao i nożem-piłką uformować dekoracyjne fale. Resztę polewy rozlać cienko na stolnicy. Gdy zastygnie, za pomocą
łopatki formować rządek po rządku
czekoladowe wałeczki. Udekorować nimi wierzch
tortu. Z
cukru i 1/4 szklanki
wody ugotować
syrop. Wymieszać z
migdałami i zapachem. Ostudzić. Z masy wykrawać ozdoby. Przybrać nimi tort. Posypać
cukrem pudrem.Czas przygotowania: 105 minutCzas pieczenia: 45 minutŁatwy przepis na tort bez pieczeniaPołożona na południowym wschodzie Austrii Styria słynie z pożywnych zup. Wśród nich znajduje się krem z dyni, serwowany najczęściej inną miejscową specjalnością - Kürbiskernöl, czyli
olejem z pestek dyni.Zupa krem z dyni 1 mała
dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg 1
szalotka lub małCiasto
czekoladowe królowej Saby - wideo

"Mój ulubiony tort
czekoladowy " - tak o tym cieście pisała Julia
Child, autorka legendarnych książek kucharskich o sztuce francuskiej kuchni. Choć
czekoladowe ciasto królowej Saby prezentuje się raczej skromnie, naprawdę jest godne królewskiego podniebienia. Zamiast
mąki, do ciasta dodajeTort Agnieszki

się księżniczką i świętuj urodziny. Tort
czekoladowy z migdałowymi
waflami Wafle migdałowe: 4
białka 50 g
cukru 200 g
migdałów 50 g
bułki tartej 2 tabliczki
gorzkiej czekolady na polewę
Migdały zmiksuj, wymieszaj z
tartą bułką. Ubij pianę z
białek ze szczyptą
soli i dodawaj stopniowo
cukier, ubijającCztery smaki i
winozmieniają i my wraz z nimi. Stare reguły odeszły do lamusa - dziś liczy się przede wszystkim zdrowy rozsądek i indywidualny gust. Najważniejsza jest zasada, żeby
wino nie tłumiło zapachu potrawy, nie dominowało nad nią smakiem i odwrotnie. Jego rola jest towarzyska. Dlatego do
tortu czekoladowego z
wiśniamiBlog tygodnia: Na kruchym spodzie

lazanię ze
szpinakiem mojej przyjaciółki, którą później udoskonalałam na wiele sposób. Pierwszy quiche Lorraine wciśnięty na
drogę przez mamę Francuzki u której byłam na licealnej wymianie. Tort
czekoladowy z Batidy. Jakież było moje szczęście, kiedy wreszcie udało mi się zrobić podobny. Przepis Kasi