ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada gorzka 200 gramówmasło 125 gramówjajka 8 sztukcukier 200 gramówmąka tortowa 150 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkonfitura morelowa 300 gramówczekolada gorzka 200 gramówcukier puder 100 gramówmasło 50 gramówrum 40 mililitrówWykonanie:Ciasto: połamane 200g czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło(125g) tez roztopić i ostudzić. Trzepaczką wymieszać żółtka, dodając do nich stopniowo ostudzone masło i czekoladę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej, a następnie domieszać resztę piany. Dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, ostudzić.Zimne ciasto przekroić i przełożyć przetarta konfiturą. Resztą konfitury posmarować wierzch i boki tortu.Glazura czekoladowa: 200g połamanej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier puder oraz rozpuszczone, ostudzone 50g masła. Dobrze wymieszać, dodać rum.Glazura posmarować wierzch i boki tortu. Odstawić na 3 godziny, aby glazura zastygła.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: milka298Data: 2010-02-22superDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: