Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 200 gramów
masło 125 gramów
jajka 8 sztuk
cukier 200 gramów
mąka tortowa 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
konfitura morelowa 300 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
cukier puder 100 gramów
masło 50 gramów
rum 40 mililitrówWykonanie:Ciasto: połamane 200g
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej i ostudzić.
Masło(125g) tez roztopić i ostudzić. Trzepaczką wymieszać
żółtka, dodając do nich stopniowo ostudzone
masło i
czekoladę.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca, a
cukier się rozpuści. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej, a następnie domieszać resztę piany. Dodać przesiana
mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, ostudzić.Zimne ciasto przekroić i przełożyć przetarta
konfiturą. Resztą
konfitury posmarować wierzch i boki
tortu.Glazura czekoladowa: 200g połamanej
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
cukier puder oraz rozpuszczone, ostudzone 50g
masła. Dobrze wymieszać, dodać
rum.Glazura posmarować wierzch i boki
tortu. Odstawić na 3 godziny, aby glazura zastygła.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: milka298Data: 2010-02-22superDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: