ßßß Cookit - przepis na Tort Sachera

Tort Sachera

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 200 gramów
masło 125 gramów
jajka 8 sztuk
cukier 200 gramów
mąka tortowa 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
konfitura morelowa 300 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
cukier puder 100 gramów
masło 50 gramów
rum 40 mililitrów
Wykonanie:
Ciasto: połamane 200g czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło(125g) tez roztopić i ostudzić. Trzepaczką wymieszać żółtka, dodając do nich stopniowo ostudzone masło i czekoladę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej, a następnie domieszać resztę piany. Dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Zimne ciasto przekroić i przełożyć przetarta konfiturą. Resztą konfitury posmarować wierzch i boki tortu.
Glazura czekoladowa: 200g połamanej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier puder oraz rozpuszczone, ostudzone 50g masła. Dobrze wymieszać, dodać rum.
Glazura posmarować wierzch i boki tortu. Odstawić na 3 godziny, aby glazura zastygła.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: milka298
Data: 2010-02-22
super
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10215/Tort-Sachera