Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Suszone pomidoryAutor
Anna Wrońska

Fot. Paweł Kiszkiel / AGPoziom trudności: łatweRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Suszone pomidory - składniki:1 kg podłużnych
pomidorów san marzano
oliwaświeży lub suszony
tymianekSuszone pomidory - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 130°C.
Pomidory kroimy na połówki, łyżeczką wyjmujemy miąższ z pestkami. Połówki układamy na blasze wyłożonej pergaminem stroną przecięcia do góry. Skrapiamy
oliwą, posypujemy
tymiankiem. Suszymy w piekarniku przez 45-60 min (jeśli trzeba, dłużej). Po wyjęciu
pomidory powinny być podsuszone, ale pozostać mięciutkie. Można podać je od razu lub włożyć do słoików, zalać
oliwą, włożyć gałązkę
tymianku i zakręcić. W ten sposób nie zepsują się przez miesiąc.
Suszone pomidory podajemy jako antipasto, skropione
octem balsamicznym. San Marzano Czerwone, podłużne i pochodzące z Kampanii, ojczyzny pizzy, są idealne do wszelakich
sosów, gdyż mają jędrny miąższ, mało nasion i łatwo je obrać.
Pomidory rosnące w dolinie San Marzano objęto ochroną
marki DOP. Oznacza to, że tylko one mogą nosić tę nazwę. Spokrewniony z nimi, zakrzywiony Jersey Devil jest najlepszy na sosy do
makaronu.Z
suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Tak przygotowaną pastę możesz podawać np. z
krakersami, chrupiącymi kawałkami tostów bądź na
zwykłym chlebie. Pasta z
białego sera z
oliwkami i
suszonymi pomidorami 250 g kremowego
białego serka 2 łyżki
jogurtu lub
śmietany 12-22 proc. 1 mały słoiczek (285 g)
suszonych pomidorów w
oleju 1 garść
Suszone pomidoryNa wybrzeżu Morza Śródziemnego suszenie od zawsze było sposobem na przechowywanie
owoców i warzyw. Ususzone i zalane
oliwą mogły przetrwać jeszcze dłużej, a odpowiednio doprawione stawały się prawdziwym przysmakiem.
Suszone pomidory na naszym rynku pojawiają się nieregularnie. Czasem znajduję je wNowość - Valbon
Brie z
suszonymi pomidorami ! Przyjemność jedzenia. Przyjemność dzielenia

Miłośnicy
serów Valbon cenią je za wysoką jakość oraz wyjątkowy smak. Delikatna aksamitna skórka sprawia, że każdy kęs zaskakuje delikatnością i wyrazistością.
Brie ma wyborny
śmietankowy smak i charakterystyczny, lekko
pieczarkowy zapach.
Suszone pomidory dodatkowo wzbogacają smak i nadają jeszczeSos
szpinakowy z
kurczakiem,
suszonymi pomidorami i
serem pleśniowym.Papiloty drobiowe z
suszonymi pomidorami i
mozarellą
i pizza to jednak nie wszystko co Włosi mają do zaoferowania. Wśród licznych wspaniałych przepisów na panna cotta, fritata czy saltimbucca, warto przetestować ten mały rarytasik: Papiloty drobiowe z
suszonymi pomidorami i
mozarellą 4 porcje2 filety kurzej piersi8 plastrów
szynki parmeńskiej lubSłoiczek
suszonych pomidorów to coś, co warto
mieć w lodówce. Można je dodać do omletu, sałatki lub do
makaronu, (np. spaghetti lub tagliatelle). 400 g
makaronu spaghetti (może być też linguine lub tagliatelle) 10-12
suszonych pomidorów , pokrojonych w paski 4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2Doskonałym dodatkiem do tej zupy będą grzanki lub kromka świeżego, chrupiącego
chleba. Jeśli chcesz, możesz do niej wrzucić również nieco
mięsa, np.
z piersi kurczaka, pokrojonego w drobną kostkę. Zupa z
soczewicy i
suszonych pomidorów 180 g
czerwonej soczewicy 100 g
suszonych pomidorów 150 gJesień to świetna
pora na eksperymenty z sycącymi, aromatycznymi zupami. Dziś polecamy wam pyszny krem z
soczewicy i
suszonych pomidorów . Zupa z
soczewicy i
suszonych pomidorów 180 g
czerwonej soczewicy 100 g
suszonych pomidorów 150 g
czerwonej cebuli 2 ząbki
czosnku 2 łyżki
oleju 1/2Więcej o
Suszone pomidory