ßßß Cookit - przepis na Fondue wiosenne

Fondue wiosenne

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Fondue wiosenne - składniki:
po 500 g białych i zielonych szparagów
250 g strączków zielonego groszku
1 pęczek młodej marchewki
2 kalarepy
1.5 l bulionu warzywnego
Sos trybulowy:
3 szalotki
otarta skórka i sok z 1 limonki
160 g jogurtu
4 łyżki majonezu sałatkowego
sól
pieprz
szczypta cukru
1 pełna garść trybuli
Fondue wiosenne - sposób przygotowania: Robimy sos. Szalotki obieramy, siekamy i mieszamy ze skórką oraz sokiem z limonki, jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodajemy umytą i drobno posiekaną trybulę. Szparagi myjemy, białe obieramy na całej długości, a zielone do 1/3 wysokości. Łodygi kroimy ukośnie na kawałki. Strączki groszku myjemy. Marchewki i kalarepki obieramy i kroimy na grubsze plasterki. Warzywa układamy dekoracyjnie na półmisku. W garnku do fondue podgrzewamy bulion. Warzywa nabijamy na widelczyki i gotujemy w bulionie. Jemy, polewając sosem trybulowym.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940342/fondue wiosenne/p