Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Dorota BiałyFot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Fondue wiosenne - składniki:po 500 g białych i zielonych szparagów250 g strączków zielonego groszku1 pęczek młodejmarchewki2 kalarepy1.5 l bulionu warzywnegoSos trybulowy:3 szalotkiotarta skórka i sok z 1 limonki160 g jogurtu4 łyżki majonezusałatkowegosólpieprzszczypta cukru1 pełna garść trybuliFondue wiosenne - sposób przygotowania: Robimy sos. Szalotki obieramy, siekamy i mieszamy ze skórką oraz sokiem z limonki, jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodajemy umytą i drobno posiekaną trybulę. Szparagi myjemy, białe obieramy na całej długości, a zielone do 1/3 wysokości. Łodygi kroimy ukośnie na kawałki. Strączki groszku myjemy. Marchewki i kalarepki obieramy i kroimy na grubsze plasterki. Warzywa układamy dekoracyjnie na półmisku. W garnku do fondue podgrzewamy bulion. Warzywa nabijamy na widelczyki i gotujemy w bulionie. Jemy, polewając sosem trybulowym.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu