ßßß Cookit - przepis na Tarta Tatin z młodą marchewką i wędzonym boczkiem

Tarta Tatin z młodą marchewką i wędzonym boczkiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dariusz Kaźmierczyk
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
200 g wędzonego boczku
800 g młodych marchewek
1 szalotka
50 g masła
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
gałka muszkatołowa do smaku
2 łyżki gęstej śmietany 36% + dodatkowa do podania
1 porcja kruchego ciasta Neli Rubinstein
1 jajko rozmącone z odrobiną wody
posiekana natka pietruszki
Tarta Tatin z młodą marchewką i wędzonym boczkiem - sposób przygotowania: Boczek i marchewkę kroimy w zapałkę. Szalotkę siekamy. Na patelni rozpuszczamy część masła i szklimy marchewkę z szalotką, solimy i pieprzymy, dodajemy szczypiorek i gałkę. Na innej patelni podsmażamy boczek, odlewamy wytopiony tłuszcz i mieszamy go ze śmietaną. Foremki do tartaletek smarujemy masłem, układamy marchewkę, boczek i zalewamy śmietaną. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem Neli Rubinstein, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy. Pieczemy 25 minut w 210°C. Tartę podajemy letnią, ze śmietaną wymieszaną z natką pietruszki.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939760/tarta tatin z mloda marchewka i wedzonym boczkiem/p