Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Dariusz KaźmierczykFot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)200 g wędzonego boczku800 g młodychmarchewek1 szalotka50 g masłasólświeżo mielony pieprz1 łyżeczka posiekanego szczypiorkugałka muszkatołowa do smaku2 łyżki gęstej śmietany 36% + dodatkowa do podania1 porcja kruchego ciasta Neli Rubinstein1 jajko rozmącone z odrobiną wodyposiekana natka pietruszkiTarta Tatin z młodąmarchewką i wędzonym boczkiem - sposób przygotowania: Boczek i marchewkę kroimy w zapałkę. Szalotkę siekamy. Na patelni rozpuszczamy część masła i szklimy marchewkę z szalotką, solimy i pieprzymy, dodajemy szczypiorek i gałkę. Na innej patelni podsmażamy boczek, odlewamy wytopiony tłuszcz i mieszamy go ze śmietaną. Foremki do tartaletek smarujemy masłem, układamy marchewkę, boczek i zalewamy śmietaną. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem Neli Rubinstein, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy. Pieczemy 25 minut w 210°C. Tartę podajemy letnią, ze śmietaną wymieszaną z natką pietruszki.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu