ßßß
Składniki :1/2 małej ,główki czerwonej kapusty1 czerwona papryka , grubościenna1 cebula biała lub czosnkowa ( łagodna , cukrowa lub 3 szalotki )1 duże, winne , jabłko lub dwa mniejsze2 marchewki ,średniej wielkości2 łyżki majonezu ( można zastąpić jogurtem , ale w tej wersji ,mi bardziej smakuje majonez 🙂 )2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżka cukru lub miodu – płaska ( jeśli jabłko , jest bardzo słodkie , to mniej )sól , pieprz do smaku ( ja daję , sporo pieprzu , lubię taką słodko-ostrą 😉 )
Kapustę, szatkujemy drobno , wykładamy na sitko , zlewamy wrzątkiem , odcedzamy i przekładamy do miski . Ten zabieg , sprawia ,że jest bardziej miękka i pozbawia ją ,tej lekkiej goryczki ( choć , nie każda odmiana ją ma 😉 ) . Paprykę , pozbawiamy komory nasiennej i kroimy w cienkie paseczki , kawałki , dodajemy do kapusty , tak samo postępujemy z cebulą . Obrane jabłko i marchew , ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodając do pozostałych warzyw . Dodajemy cukier , sól , sok z cytryny i pieprz , całość wmieszamy ręką , lekko ugniatając ,żeby warzywa puściły nieco soku , co sprawi ,że smaki się połączą . Na końcu dodajemy majonez , próbujemy , czy dla nas jest ok 😉 Jak nie , to doprawiamy , ponownie i gotowe 😉 Smacznego !