Wykonanie
Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze 😉 Zima , to trudny czas , dla naszego organizmu , niewiele słońca, brak swoich warzyw …. Wszystko to, odbija się na dobrym samopoczuciu, zdrowiu . Cóż , nie ma może , zbyt wielu , swoich warzyw , ale jest jeszcze ,
czerwona kapusta , z własnej grządki , która , gdzieś w komórce zaległa w kąciku , właśnie nadszedł jej czas 😉 Oczywiście ,trudno z samej
kapusty , stworzyć zbilansowaną witaminkę , więc trzeba, dokupić małe co nieco , no i brać się do roboty , a robota wcale nie jest ciężka w tym przypadku , praktycznie jej nie ma 😉 Doskonała do obiadu , a nawet na kolację , ja lubię ją z ciepłą , chrupiącą
bagietką …i niczym więcej 😉

Składniki :1/2 małej ,główki
czerwonej kapusty1
czerwona papryka , grubościenna1
cebula biała lub czosnkowa ( łagodna , cukrowa lub 3
szalotki )1 duże,
winne ,
jabłko lub dwa mniejsze2
marchewki ,średniej wielkości2 łyżki
majonezu ( można zastąpić
jogurtem , ale w tej wersji ,mi bardziej smakuje
majonez 🙂 )2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżka
cukru lub
miodu – płaska ( jeśli
jabłko , jest bardzo słodkie , to mniej )
sól ,
pieprz do smaku ( ja
daję , sporo
pieprzu , lubię taką słodko-ostrą 😉 )
Kapustę, szatkujemy drobno , wykładamy na sitko , zlewamy wrzątkiem , odcedzamy i przekładamy do miski . Ten zabieg , sprawia ,że jest bardziej miękka i pozbawia ją ,tej lekkiej goryczki ( choć , nie każda odmiana ją ma 😉 ) .
Paprykę , pozbawiamy komory nasiennej i kroimy w cienkie paseczki , kawałki , dodajemy do
kapusty , tak samo postępujemy z
cebulą . Obrane
jabłko i
marchew , ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodając do pozostałych warzyw . Dodajemy
cukier ,
sól ,
sok z cytryny i
pieprz , całość wmieszamy ręką , lekko ugniatając ,żeby warzywa puściły nieco soku , co sprawi ,że smaki się połączą . Na końcu dodajemy
majonez , próbujemy , czy dla nas jest ok 😉 Jak nie , to doprawiamy , ponownie i gotowe 😉 Smacznego !