ßßß
Składniki na 5 porcji:¼ główki dużej kapusty czerwonej bądź ½ małej1 duża marchew1 mała cebula1 pełna łyżka stołowa majonezukilka kropel soku z cytrynysól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Kapustę oczyścić, pozbyć się wierzchnich liści, wyciąć środkowy trzon, po czym poszatkować najlepiej za pomocą maszynki z wkładką do warzyw. Marchew obrać a następnie przepuścić przez maszynkę z drobną końcówką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.Cebulę oczyścić z łusek, po czym odkroić ¼ jej części i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Powinniśmy uzyskać około ½ małej łyżeczki miąższu cebuli.Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem do smaku. Dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać.Surówka stanowi doskonały dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich a także jarskich.