Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Magazyn KuchniaFot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag białych szparagów50 dag zielonych szparagówsól1 otarta skórka i sok z cytryny1 łyżeczka cukrubiały pieprz6 listków żelatyny400 ml śmietanki (30 lub 36%)1 główka sałaty karbowanej2 łyżki wytrawnego sherry1/2 pomarańczy (sok)1 łyżeczka miodusólpieprz4 łyżki oliwyMus ze szparagów - sposób przygotowania: Obieramy szparagi (całe białe i dolną część zielonych) i obcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w wodzie z solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Po ok. 4 minutach wyjmujemy, odsączamy i studzimy. Odkrawamy główki. Długie części szparagów miksujemy - każdy kolor oddzielnie, dodając po 3 łyżki wody z gotowania. Przyprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Rozpuszczamy żelatynę. Dzielimy ją na 2 części. Stopniowo dodajemy do każdej z nich purée ze szparagów: osobno białych i zielonych. Śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy purée zaczyna tężeć, dodajemy do niego śmietany. Rozlewamy do 4 szklanych naczyń tak, aby biały i zielony mus utworzyły oddzielne warstwy; wstawiamy na godzinę do lodówki. Sherry mieszamy z miodem, sokiem z pomarańczy i oliwą. Zanurzamy w tej marynacie główki szparagów i razem z sałatą rozkładamy je na musie.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu