ßßß Cookit - przepis na Mus ze szparagów

Mus ze szparagów

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Jarosław Madejski
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
50 dag białych szparagów
50 dag zielonych szparagów
sól
1 otarta skórka i sok z cytryny
1 łyżeczka cukru
biały pieprz
6 listków żelatyny
400 ml śmietanki (30 lub 36%)
1 główka sałaty karbowanej
2 łyżki wytrawnego sherry
1/2 pomarańczy (sok)
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
Mus ze szparagów - sposób przygotowania: Obieramy szparagi (całe białe i dolną część zielonych) i obcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w wodzie z solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Po ok. 4 minutach wyjmujemy, odsączamy i studzimy. Odkrawamy główki. Długie części szparagów miksujemy - każdy kolor oddzielnie, dodając po 3 łyżki wody z gotowania. Przyprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Rozpuszczamy żelatynę. Dzielimy ją na 2 części. Stopniowo dodajemy do każdej z nich purée ze szparagów: osobno białych i zielonych. Śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy purée zaczyna tężeć, dodajemy do niego śmietany. Rozlewamy do 4 szklanych naczyń tak, aby biały i zielony mus utworzyły oddzielne warstwy; wstawiamy na godzinę do lodówki. Sherry mieszamy z miodem, sokiem z pomarańczy i oliwą. Zanurzamy w tej marynacie główki szparagów i razem z sałatą rozkładamy je na musie.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940221/mus ze szparagow/p