ßßß Cookit - przepis na Ryba w pomarańczach

Ryba w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Basia Wolodyjowska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
2 oczyszczone ryby (Goldbrassen)
sok z cytryny
pęczek pietruszki
4 ząbki czosnku
3 pomarańcze
1 czerwona ostra papryczka
150 g liści sałaty Mangold
oliwa z oliwek
1/8 l wina bialego wytrawnego
100 ml bulionu rybnego
kilka łyżek Grand Marnier
oliwki czarne
szczypta cukru
sól
pieprz
Ryba w pomarańczach - sposób przygotowania: Rybe oczyscić, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić wewnątrz i z zewnątrz sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pietruszkę włożyć do ryby. Czosnek pokroić na cienkie plasterki, połowę włożyc do ryby. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, a skórke pokroić w bardzo cieniutkie paseczki, z pozostałych 2 pomarańczy wykrocić miąższ (bez białej skóry). Paryczkę wypestkowac, drobno pokroić, salatę rownież pokroić w małe paseczki. Rozgrzać piecyk do 70 stopni. Rozgrzać oliwę w naczyniu i opiekać rybę po 5 minut z każdej strony. Dodać wino, bulion rybny, sok z pomarańczy i likier. Rybe dusić w sosie kolejne 5 minut, po czym przełożyć ją do ciepłego piekarnika. Sos odcedzić. Na oliwie przesmażyc czosnek i sałatę, dodac papryczkę, dolac sos, włożyc oliwki i cząstki pomarańczy, wymieszać, zagrzać. Doprawić soąa, pieprzem i cukrem. Smacznego!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-3902557/ryba w pomaranczach/p