ßßß Cookit - przepis na Szparagi w płatach lazanii

Szparagi w płatach lazanii

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
8 płatów lazanii
sól
sok z cytryny
cukier
16 szparagów
świeża bazylia
8 plasterków gotowanej szynki
1 łyżka masła
25 g mąki
200 ml śmietany
biały pieprz
30 g bułki tartej
50 g sera Gouda
oliwa
sól
masło
Szparagi w płatach lazanii - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. W garnku gotujemy osoloną wodę z oliwą. Blanszujemy w niej przez 3 minuty płaty lazanii. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku kuchennym. Do gotującej się wody wlewamy część soku z cytryny i dodajemy szczyptę cukru. Umyte, obrane szparagi wkładamy do garnka, gotujemy przez 10 minut. Szparagi wyjmujemy. Układamy na płatach lazanii kilka listków bazylii, na nich plastry szynki i po dwa szparagi. Zawijamy w ruloniki i układamy w foremce do zapiekanek wysmarowanej tłuszczem. Masło rozgrzewamy w rondelku, wsypujemy mąkę, mieszając, wlewamy trochę wody pozostałej z gotowania szparagów. Dodajemy śmietanę, przyprawy, resztę soku z cytryny. Polewamy sosem ruloniki i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku. Po 10 minutach posypujemy bułką tartą, wiórkami masła, posypujemy serem i zapiekamy, aż wierzch dania dobrze się przyrumieni.
Szparagi w boczku z salsą z truskawek [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17733511/szparagi w platach lazanii/p