ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)8 płatów lazaniisólsok z cytrynycukier16 szparagówświeża bazylia8 plasterków gotowanej szynki1 łyżka masła25 g mąki200 ml śmietanybiały pieprz30 g bułki tartej50 g sera GoudaoliwasólmasłoSzparagi w płatach lazanii - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. W garnku gotujemy osoloną wodę z oliwą. Blanszujemy w niej przez 3 minuty płaty lazanii. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku kuchennym. Do gotującej się wody wlewamy część soku z cytryny i dodajemy szczyptę cukru. Umyte, obrane szparagi wkładamy do garnka, gotujemy przez 10 minut. Szparagi wyjmujemy. Układamy na płatach lazanii kilka listków bazylii, na nich plastry szynki i po dwa szparagi. Zawijamy w ruloniki i układamy w foremce do zapiekanek wysmarowanej tłuszczem. Masło rozgrzewamy w rondelku, wsypujemy mąkę, mieszając, wlewamy trochę wody pozostałej z gotowania szparagów. Dodajemy śmietanę, przyprawy, resztę soku z cytryny. Polewamy sosem ruloniki i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku. Po 10 minutach posypujemy bułką tartą, wiórkami masła, posypujemy serem i zapiekamy, aż wierzch dania dobrze się przyrumieni.Szparagi w boczku z salsą z truskawek [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu