Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)8 płatów lazanii
sólsok z cytrynycukier16
szparagówświeża
bazylia8 plasterków
gotowanej szynki1 łyżka
masła25 g
mąki200 ml
śmietanybiały pieprz30 g
bułki tartej50 g
sera GoudaoliwasólmasłoSzparagi w płatach lazanii - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. W garnku gotujemy osoloną
wodę z
oliwą. Blanszujemy w niej przez 3 minuty płaty lazanii. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku kuchennym. Do gotującej się
wody wlewamy część
soku z cytryny i dodajemy szczyptę
cukru. Umyte, obrane
szparagi wkładamy do garnka, gotujemy przez 10 minut.
Szparagi wyjmujemy. Układamy na płatach lazanii kilka listków
bazylii, na nich plastry
szynki i po dwa
szparagi. Zawijamy w ruloniki i układamy w foremce do zapiekanek wysmarowanej tłuszczem.
Masło rozgrzewamy w rondelku, wsypujemy
mąkę, mieszając, wlewamy trochę
wody pozostałej z gotowania
szparagów. Dodajemy
śmietanę,
przyprawy, resztę
soku z cytryny. Polewamy sosem ruloniki i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku. Po 10 minutach posypujemy
bułką tartą, wiórkami
masła, posypujemy
serem i zapiekamy, aż wierzch dania dobrze się przyrumieni.
Szparagi w
boczku z salsą z
truskawek [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu