ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)5 jaj10 dag delikatnego pasztetu drobiowego lub cielęcego2 łyżki gęstej śmietanykilka gałązek natki pietruszkibiały pieprzsólSos:1/2 szklanki kwaśnej śmietanyłyżeczka chrzanułyżka mlekapłaska łyżeczka żelatynysok z cytrynycukierszczypta soliDo dekoracji:rzeżucha lub kiełki rzodkiewkiFaszerowane jajka na zielonej murawie - sposób przygotowania: Jaja umyć, ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Poprzekrawać wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka i włożyć je do lodówki. Pasztet utrzeć z 2 łyżkami śmietany na puszystą masę, wymieszać z posiekaną natką, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić miseczki z białek. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę na sos ubić z dodatkiem szczypty soli, wymieszać z chrzanem i wystudzoną płynną żelatyną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukru i ewentualnie odrobiną soli. Gęstniejący sos przełożyć do specjalnego rękawa lub szprycy (albo torebki foliowej z wycięciem w rogu) i wyciskać dekoracyjne rozetki na wierzch jaj. Wstawić na 30 min do lodówki. Potem ułożyć jaja na półmisku wyścielonym rzeżuchą lub kiełkami rzodkiewki, oprószyć posiekanymi żółtkami i od razu podawać.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu