Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)5 jaj10 dag delikatnego pasztetu drobiowego lub cielęcego2 łyżki gęstej
śmietanykilka gałązek
natki pietruszkibiały pieprzsólSos:1/2 szklanki kwaśnej
śmietanyłyżeczka
chrzanułyżka
mlekapłaska łyżeczka
żelatynysok z cytrynycukierszczypta
soliDo dekoracji:
rzeżucha lub
kiełki rzodkiewkiFaszerowane
jajka na zielonej murawie - sposób przygotowania:
Jaja umyć, ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Poprzekrawać wzdłuż na połówki, wyjąć
żółtka i włożyć je do lodówki. Pasztet utrzeć z 2 łyżkami
śmietany na puszystą masę, wymieszać z posiekaną
natką, ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem. Farszem napełnić miseczki z
białek.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej
wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w gorącym
mleku.
Śmietanę na sos ubić z dodatkiem szczypty
soli, wymieszać z
chrzanem i wystudzoną płynną
żelatyną. Doprawić do smaku
sokiem z cytryny,
cukru i ewentualnie odrobiną
soli. Gęstniejący sos przełożyć do specjalnego rękawa lub szprycy (albo
torebki foliowej z wycięciem w
rogu) i wyciskać dekoracyjne rozetki na wierzch jaj. Wstawić na 30 min do lodówki.
Potem ułożyć
jaja na półmisku wyścielonym
rzeżuchą lub
kiełkami rzodkiewki, oprószyć posiekanymi
żółtkami i od razu podawać.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu