ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)75 dag świeżych niesolonych oczyszczonych śledzi3/4 szklanki śmietany 22-proc.2 łyżki keczupu3 łyżki startego chrzanu1.5 łyżki masła1 łyżka soku z cytrynysólŚledzie po skandynawsku - sposób przygotowania: Śledzie umyj, wykrój filety, skrop od środka sokiem z cytryny i posól. Końce filetów załóż do środka. Śledzie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Polej śmietaną wymieszaną z keczupem i chrzanem, skrop pozostałym roztopionym masłem. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C. Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.Świąteczne ucztowanie
pepparkakor, a wszystko popija się grzanym winem (gloegg). Pierniczki Szwedzkie śledzie Pasztet skandynawski Indyk na Wyspach Anglicy rozpoczną ucztę tradycyjnie pieczonym indykiem, któremu na wystawnym półmisku towarzyszyć będą zapiekane warzywa. Całość polewa się sosem gravy - ciemną i gęstą mieszaninąŚledzimy śledzia - 10 przepisów
majonezu. Dookoła jajek ułóż śledzie, a obok w miseczkach podaj cebulkę, pokrojone ogórki i osączony groszek. Zobacz też przepis na: Śledzie po portugalsku Źródło: Nowa Kuchnia Polska ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU 75 dag świeżych niesolonych oczyszczonych śledzi 3/4 szklanki śmietany 22-proc. 2 łyżkiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu