Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aga Mazur

Fot. Shutterstock/Kryvenok AnastasiiaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tort
wiśniowy - składniki:Ciasto:5
jajek1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią1 szklanka
mąki pszennej1 opakowanie budyniu
śmietankowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasło i
bułka tarta do formyMasa i dekoracja:1 łyżka
żelatyny1 opakowanie
galaretki wiśni owej1/2 l
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
dżemu wiśni owego1 kg
wiśniTort
wiśniowy - sposób przygotowania: Robimy ciasto:
jajka ubijamy na parze z
cukrem i
cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, nie przerywając ubijania wsypujemy małymi porcjami
mąkę połączoną z
budyniem i
proszkiem do pieczenia.
Ciastem napełniamy natłuszczoną i obsypaną
bułką tartą tortownicę, pieczemy 20 minut w 170 st. C.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości
wody podanej na opakowaniu.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody, studzimy.
Śmietankę ubijamy z
cukrem, dodajemy rozpuszczoną
żelatynę. Trochę
bitej śmietany odkładamy do dekoracji. Wystudzony
biszkopt przekrawamy na dwa krążki, jeden z nich smarujemy
dżemem. Ponownie wkładamy go do tortownicy, układamy wydrylowane
wiśnie. Smarujemy masą, przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch także smarujemy
dżemem, układamy resztę
wiśni, zalewamy tort tężejącą
galaretką, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy zastygnie, dekorujemy resztą
śmietany.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu