ßßß Cookit - przepis na Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Aga Mazur
Fot. Shutterstock/Kryvenok Anastasiia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Tort wiśniowy - składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do formy
Masa i dekoracja:
1 łyżka żelatyny
1 opakowanie galaretki wiśni owej
1/2 l śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka dżemu wiśni owego
1 kg wiśni
Tort wiśniowy - sposób przygotowania: Robimy ciasto: jajka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, nie przerywając ubijania wsypujemy małymi porcjami mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciastem napełniamy natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę, pieczemy 20 minut w 170 st. C. Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Trochę bitej śmietany odkładamy do dekoracji. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki, jeden z nich smarujemy dżemem. Ponownie wkładamy go do tortownicy, układamy wydrylowane wiśnie. Smarujemy masą, przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch także smarujemy dżemem, układamy resztę wiśni, zalewamy tort tężejącą galaretką, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy zastygnie, dekorujemy resztą śmietany.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603006/tort wisniowy/p