Wykonanie

Smaczna , aromatyczna i wilgotna w środku babeczka wielkanocna.Dodatek kolorowych
galaretek nadaje ciastu delikatnego,
owocowego smaku i tęczowego koloru.Dla uzyskania mocniejszego zabarwienia ciasta można do każdej części dodać po kilka kropli barwnika/odpowiedniego do koloru galaretki/. Ja użyłam tylko
galaretek i przez to uzyskałam delikatne pastelowe kolory. Użyłam
galaretki wiśniowej, agrestowej i z
owoców leśnych/ ale nie polecam/ oraz
budyń śmietankowy/ można zastąpić go
galaretką cytrynową/.Trochę z niedowierzaniem zabierałam się do pieczenia tej babki, bo po raz pierwszy dodałam do ciasta
galaretki. Zdarzało się, że dodawałam
kisiel, ale to przecież coś zupełnie innego.Okazało się jednak, że można.

Składniki: / na foremkę z kominkiem na babkę o śr.18 cm /

200 g
masła150 g
cukru4
jajka200 g
mąki pszennej2 łyżki
jogurtu naturalnego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapo ½ opakowania
galaretek - 3 rodzaje½ op. budyniu
śmietankowegoWykonanie:- Foremkę nasmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą.- Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę .- Ucierając nadal dodawać po jednym
jajku.-
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy, jajecznej, pod koniec dodać również
jogurt.-Wymieszać delikatnie do połączenia się składników.-Ciasto podzielić na cztery równe części i przełożyć do osobnych pojemniczków .-Do
trzech części dodać po 1/2
galaretki , a do ostatniej
budyń.-Delikatnie wymieszać.-Przy pomocy łyżki robić kleksy i nakładać na przemian różne kolory ciasta do foremki.-Piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 min w temperaturze 170- 180°C .-Przestudzoną babkę posypać
cukrem pudrem