ßßß Cookit - przepis na Tęczowa babka z kolorowych galaretek

Tęczowa babka z kolorowych galaretek

nazwa

Wykonanie

Smaczna , aromatyczna i wilgotna w środku babeczka wielkanocna.
Dodatek kolorowych galaretek nadaje ciastu delikatnego, owocowego smaku i tęczowego koloru.
Dla uzyskania mocniejszego zabarwienia ciasta można do każdej części dodać po kilka kropli barwnika/odpowiedniego do koloru galaretki/. Ja użyłam tylko galaretek i przez to uzyskałam delikatne pastelowe kolory. Użyłam galaretki wiśniowej, agrestowej i z owoców leśnych
/ ale nie polecam/ oraz budyń śmietankowy/ można zastąpić go galaretką cytrynową/.
Trochę z niedowierzaniem zabierałam się do pieczenia tej babki, bo po raz pierwszy dodałam do ciasta galaretki. Zdarzało się, że dodawałam kisiel, ale to przecież coś zupełnie innego.
Okazało się jednak, że można.
Składniki: / na foremkę z kominkiem na babkę o śr.18 cm /
200 g masła
150 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po ½ opakowania galaretek - 3 rodzaje
½ op. budyniu śmietankowego
Wykonanie:
- Foremkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę .
- Ucierając nadal dodawać po jednym jajku.
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy, jajecznej, pod koniec dodać również jogurt.
-Wymieszać delikatnie do połączenia się składników.
-Ciasto podzielić na cztery równe części i przełożyć do osobnych pojemniczków .
-Do trzech części dodać po 1/2 galaretki , a do ostatniej budyń.
-Delikatnie wymieszać.
-Przy pomocy łyżki robić kleksy i nakładać na przemian różne kolory ciasta do foremki.
-Piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 min w temperaturze 170- 180°C .
-Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/teczowa-babka-z-kolorowych-galaretek.html