Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert MakłowiczCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Nadzienie:4 szklanki
truskawek1/4 szklanka
cukru1 szklanka
śmietanki tortowej (30.proc.)3 łyżki
cukru pudru1/4 łyżeczki
wanilii (naturalnej nie
olejku)3 łyżki
masłaCiasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru5 łyżek
masła1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
śmietanki 18.proc.Strawberry shortcake - przysmak z
truskawkami - sposób przygotowania:
Truskawki pokroić w ćwiartki, zasypać 1/4 szklanki
cukru i odstawić na dwie godziny, kilkakrotnie mieszając. Ubić
śmietankę, wymieszać z
cukrem pudrem,
wanilią, odstawić do lodówki. W misce wymieszać
mąkę,
cukier i pół łyżeczki
soli. Dodać drobno posiekane
masło, wyrabiać, aż ciasto przypominać będzie konsystencją grubo zmieloną
bułkę tartą. Dodać
mleko wymieszane ze
śmietanką, delikatnie wymieszać, uformować z ciasta kulę. Wyłożyć je na posypaną
mąką deskę, krótko zagnieść, uformować prostokąt grubości 2 cm, wyciąć zeń osiem krążków o średnicy ok. 8 cm. Ułożyć na nie wysmarowanej blasze, wsadzić do piekarnika (220 st.C) i piec ok. 14 min, aż się zezłocą. Przed podaniem przekroić krążki wzdłuż, jak
bułkę do hamburgera, jednakże nie nacinając do końca. Wysmarować wnętrza stopionym
masłem, ułożyć
truskawki wraz z
sokiem i
bitą śmietaną i uformować tak, by całość przypominała rozwartą szczękę.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu