Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Małgorzata
Marchewka
Fot. Jarosław MadejskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Marynowane
truskawki :2 łyżki
cukru200 ml słodkiego
czerwonego wina np. monastrell1 mała laska
cynamonu3-4
goździki1/2 kg
truskawek1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejBiszkopt :2
jajka40 g
cukru60 g
mąki1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejtłuszcz i
bułka tarta do tortownicyKrem:1 szklanka
mleka3
żółtka2 łyżki
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego1 szklanka
śmietanki 30%Torcik z
kremem śmietankowym i marynowanymi
truskawkami - sposób przygotowania:
Cukier podgrzewamy w rondlu; aby się za szybko nie skarmelizował, dodajemy łyżkę
wody, mieszając. Gdy uzyskamy klarowny
syrop, dodajemy
wino oraz
przyprawy i gotujemy 30 minut na średnim ogniu. Jeśli
wino jest bardzo aromatyczne, możemy zrezygnować z
goździków i
cynamonu. Cedzimy marynatę przez sitko lub gazę, studzimy.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Zalewamy
owoce przestudzoną marynatą i odstawiamy na godzinę.Przygotowujemy
biszkopt (możemy to zrobić dzień wcześniej). Ubijamy
białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując
cukier. Dodajemy
żółtka i przesianą
mąkę (oba rodzaje), bardzo delikatnie mieszamy (nie za długo). Przekładamy masę do natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy 20 minut w 200 st. C, studzimy. Robimy krem: zagotowujemy niepełną szklankę
mleka,
żółtka ucieramy na puch z łyżką
cukru pudru. Do kogla-mogla dodajemy proszek budyniowy i pozostałe zimne
mleko (kilka łyżek), mieszamy. Masę
żółtkową łączymy z gotującym się
mlekiem, mieszając. Uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia, bo
żółtko się zetnie. Powstały
budyń całkowicie studzimy, mieszając od czasu do czasu, by nie powstał kożuch. Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno z pozostałym
cukrem pudrem. Dodajemy partiami do masy budyniowej, lekko mieszając. Wykładamy krem na
biszkopt i wstawiamy do lodówki. Odcedzamy
truskawki i przygotowujemy sos: marynatę mieszamy z
mąką ziemniaczaną i zagotowujemy.
Truskawki kładziemy na krem i polewamy sosem. Ponownie wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu