Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska

Fot.
Marta Majewska (princesmisia.com)Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia austriackaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)250 g
mąki + trochę do posypania ściereczki1/4 łyżeczki
soli4 łyżki neutralnego w smaku
oleju1.5 kg kwaśnych
jabłek50 g
rodzynek80 g
cukru1/4 łyżeczki
cynamonu100 ml
śmietanki kremówki60 g
tartej bułki80 g wyłuskanych
orzechów włoskich80 g
masła + trochę do natłuszczenia blachy3 łyżki
mlekacukier puder do oprószenia ciastaStrudel
jabłkowy wiedeński - sposób przygotowania:
Mąkę z
solą przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek. Wlewamy 3 łyżki
oleju i 125 ml (pół szklanki) ciepłej
wody. Zagniatamy, aż powstanie elastyczne, gładkie i plastyczne ciasto. Lepimy kulę, wkładamy ją do miski, smarujemy resztą
oleju, przykrywamy folią do żywności (można też natłuszczone ciasto zapakować w woreczek foliowy). Pozostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy
jabłka: obieramy je, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w cieniutkie cząstki (można zetrzeć na tarce do mizerii). Płuczemy i osuszamy
rodzynki, mieszamy je z
jabłkami,
cukrem,
cynamonem i
śmietanką. Podprażamy na złoto
bułkę tartą (na suchej patelni), siekamy grubo
orzechy włoskie. Roztapiamy i studzimy
masło. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Blachę smarujemy
masłem lub wyściełamy pergaminem. Rozwałkowujemy ciasto, przenosimy na oprószoną
mąką dużą ściereczkę i rozciągamy rękami (tak, by nie porozrywać ciasta) jak najcieniej - w Austrii i w Niemczech
mawia się, że trzeba rozciągać do chwili, aż przez ciasto zobaczymy wzór na ściereczce. Ciasto smarujemy stopionym
masłem, posypujemy podprażoną
bułką tartą. Rozkładamy nadzienie
jabłkowe, posypujemy je
orzechami. Strudel zwijamy w rulon, pomagając sobie ściereczką. Układamy go na blasze w taki sposób, aby miejsce, gdzie brzegi ciasta zachodzą na siebie, znalazło się pod
spodem. Wierzch strudla smarujemy
mlekiem, pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepły posypujemy
cukrem pudrem. * Uwaga:Jeśli nie chce się wam robić ciasta strudlowego - użyjcie kilku warstw gotowego
ciasta filo. układajcie warstwy filo jedna na drugiej i smarujcie każdą stopionym
masłem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu