ßßß Cookit - przepis na Strudel jabłkowy wiedeński

Strudel jabłkowy wiedeński

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Marta Majewska (princesmisia.com)
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia austriacka
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
250 g mąki + trochę do posypania ściereczki
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki neutralnego w smaku oleju
1.5 kg kwaśnych jabłek
50 g rodzynek
80 g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
100 ml śmietanki kremówki
60 g tartej bułki
80 g wyłuskanych orzechów włoskich
80 g masła + trochę do natłuszczenia blachy
3 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia ciasta
Strudel jabłkowy wiedeński - sposób przygotowania: Mąkę z solą przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek. Wlewamy 3 łyżki oleju i 125 ml (pół szklanki) ciepłej wody. Zagniatamy, aż powstanie elastyczne, gładkie i plastyczne ciasto. Lepimy kulę, wkładamy ją do miski, smarujemy resztą oleju, przykrywamy folią do żywności (można też natłuszczone ciasto zapakować w woreczek foliowy). Pozostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w cieniutkie cząstki (można zetrzeć na tarce do mizerii). Płuczemy i osuszamy rodzynki, mieszamy je z jabłkami, cukrem, cynamonem i śmietanką. Podprażamy na złoto bułkę tartą (na suchej patelni), siekamy grubo orzechy włoskie. Roztapiamy i studzimy masło. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Blachę smarujemy masłem lub wyściełamy pergaminem. Rozwałkowujemy ciasto, przenosimy na oprószoną mąką dużą ściereczkę i rozciągamy rękami (tak, by nie porozrywać ciasta) jak najcieniej - w Austrii i w Niemczech mawia się, że trzeba rozciągać do chwili, aż przez ciasto zobaczymy wzór na ściereczce. Ciasto smarujemy stopionym masłem, posypujemy podprażoną bułką tartą. Rozkładamy nadzienie jabłkowe, posypujemy je orzechami. Strudel zwijamy w rulon, pomagając sobie ściereczką. Układamy go na blasze w taki sposób, aby miejsce, gdzie brzegi ciasta zachodzą na siebie, znalazło się pod spodem. Wierzch strudla smarujemy mlekiem, pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepły posypujemy cukrem pudrem. * Uwaga:Jeśli nie chce się wam robić ciasta strudlowego - użyjcie kilku warstw gotowego ciasta filo. układajcie warstwy filo jedna na drugiej i smarujcie każdą stopionym masłem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602289/strudel jablkowy wiedenski/p