ßßß Cookit - przepis na Lody laurowe

Lody laurowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Lody laurowe - składniki:
Składniki na francuską bazę do lodów:
250 ml mleka 3.2%
250 ml śmietanki kremówki
5 żółtek
130-150 g cukru (może być trzcinowy)
250 ml zimnej śmietanki kremówki 14 świeżych liści laurowych
4 suszone liście laurowe
1/4 całej gałki muszkatołowej
Domowe rożki:
2 białka
60 g cukru pudru
1 łyżka cukru
30 g masła + odrobina do waflownicy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
45 g mąki
szczypta soli
Lody laurowe - sposób przygotowania: Francuska baza do lodów: mleko i śmietankę podgrzewamy z liśćmi laurowymi oraz gałką. Odstawiamy na 1-3 godziny. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Ponownie podgrzewamy mleczną mieszaninę, przecedzamy przez sito i wlewamy odrobinę wciąż gorącego płynu do żółtek, stale ubijając. Cienkim strumieniem, mieszając, wlewamy resztę. Przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce (nie może się zagotować). Szybko przelewamy przez sito do miski z zimną kremówką, mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze oziębioną zamrażamy w maszynce do lodów według instrukcji. Robimy wafelki: ubijamy białka z oboma rodzajami cukru, aż powstanie masa bezowa. Masło topimy w rondelku. Łączymy masę bezową z wanilią, przesianą mąką i solą. Wlewamy masło, mieszamy. Pieczemy w waflownicy według instrukcji - wlewamy 1 łyżkę do rozgrzanej maszyny i pieczemy kilkadziesiąt sekund, nieco ponad minutę. Po wyjęciu z waflownicy natychmiast zwijamy wafelek na specjalnym rożku. Studzimy i nakładamy gotowe lody. Uwaga: Im szybciej przełożymy lody z maszynki do pojemnika i włożymy do zamrażalnika, tym większa szansa, że będą gładkie. Jeśli zbyt długo grzebiemy się, wyciągając je z maszynki, ich temperatura się podnosi i zaczynają się znów topić, co może sprawić, że podczas mrożenia pojawią się w masie większe kryształki lodu. Jak uratować masę, gdy za bardzo podgrzejemy żółtka i zaczną robić się grudki. Na wszelki wypadek zawsze miejmy w pogotowiu miskę umieszczoną w większym naczyniu wypełnionym lodem i odrobiną wody - gdy masa się przegrzeje, szybko przelewamy ją do tej miski, aby obniżyć jej temperaturę. Ciepłą masę można też przelać do innego naczynia i zmiksować ręcznym blenderem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602477/lody laurowe/p