Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska

Fot. Natalia Nowak-BratekCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Lody laurowe - składniki:Składniki na francuską bazę do
lodów:250 ml
mleka 3.2%250 ml
śmietanki kremówki5
żółtek130-150 g
cukru (może być trzcinowy)250 ml zimnej
śmietanki kremówki 14 świeżych
liści laurowych4 suszone
liście laurowe1/4 całej
gałki muszkatołowejDomowe rożki:2
białka60 g
cukru pudru1 łyżka
cukru30 g
masła + odrobina do waflownicy1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego45 g
mąkiszczypta
soliLody laurowe - sposób przygotowania: Francuska baza do
lodów:
mleko i
śmietankę podgrzewamy z liśćmi laurowymi oraz gałką. Odstawiamy na 1-3 godziny. Z
żółtek i
cukru ucieramy kogel-
mogel. Ponownie podgrzewamy
mleczną mieszaninę, przecedzamy przez sito i wlewamy odrobinę wciąż gorącego płynu do
żółtek, stale ubijając. Cienkim strumieniem, mieszając, wlewamy resztę. Przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce (nie może się zagotować). Szybko przelewamy przez sito do miski z zimną kremówką, mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze oziębioną zamrażamy w maszynce do
lodów według instrukcji. Robimy
wafelki: ubijamy
białka z oboma rodzajami
cukru, aż powstanie masa bezowa.
Masło topimy w rondelku. Łączymy masę
bezową z
wanilią, przesianą
mąką i
solą. Wlewamy
masło, mieszamy. Pieczemy w waflownicy według instrukcji - wlewamy 1 łyżkę do rozgrzanej maszyny i pieczemy kilkadziesiąt sekund, nieco ponad minutę. Po wyjęciu z waflownicy natychmiast zwijamy wafelek na specjalnym rożku. Studzimy i nakładamy gotowe
lody. Uwaga: Im szybciej przełożymy
lody z maszynki do pojemnika i włożymy do zamrażalnika, tym większa szansa, że będą gładkie. Jeśli zbyt długo grzebiemy się, wyciągając je z maszynki, ich temperatura się podnosi i zaczynają się znów topić, co może sprawić, że podczas mrożenia pojawią się w
masie większe kryształki
lodu. Jak uratować masę, gdy za bardzo podgrzejemy
żółtka i zaczną robić się grudki. Na wszelki wypadek zawsze miejmy w pogotowiu miskę umieszczoną w większym naczyniu wypełnionym
lodem i odrobiną
wody - gdy masa się przegrzeje, szybko przelewamy ją do tej miski, aby obniżyć jej temperaturę. Ciepłą masę można też przelać do innego naczynia i zmiksować ręcznym blenderem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu