Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor okiemjadwigi

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)
Bułka Wielkanocna - składniki:500 g
mąki1/4 l letniego
mleka2
jajka70g
cukru1/2 łyżeczki
soliszczypta
gałki muszkatołowej i zmielonego
ziela angielskiegoskórka otarta z 1/2
cytryny120g miękkiego
masła50g drobno posiekanejkandyzowanej
skórki cytrynowej1
żółtko do posmarowania
bułkimasło do wysmarowania formy (tortownicy)
Bułka Wielkanocna - sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, we wgłębieniu
mąki przygotowujemy rozczyn: kruszymy
drożdże, wlewamy ciepłe
mleko, mieszamy z niewielką ilością
mąki - przykrywamy ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia.
Jaja ubijamy z
cukrem,
solą,
przyprawami i
skórką z cytryny. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite
jajka i wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie
masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i elastyczne oraz będzie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia. Dzielimy na cztery części, formujemy kulę. Tortownicę natłuszczamy, układamy obok siebie w tortownicy 4 kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, niech rośnie. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym
żółtkiem i wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ca 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Bułkę podajemy do śniadania wielkanocnego jest wspaniała i pachnąca.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu