ßßß Cookit - przepis na Małe tarty z solonym karmelem

Małe tarty z solonym karmelem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Philippe Conticini, Thierry Teyssier
Fot. Magdaleny Kasprzyk-Chevriaux
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
(proporcje na dużą ilość ciasta - do wypieku przemysłowego)
Ciasto kruche :
900 g masła
600 g cukru pudru
200 g zmielonych migdałów
300 g jajek (1 duże jajko bez skorupki waży ok. 55 g)
15 g soli
1.5 kg mąki tortowej (typ 450)
400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
Karmel:
300 g masła
700 g glukozy
700 g świeżej śmietany (uwaga w przepisie podana śmietana 35 % tłuszczu - należy się zastanowić nad zamiennikiem; np. kremówką )
3 laski wanilii
700 g cukru
Krem z mlecznej czekolady :
250 g śmietanki tortowej (36%)
250 ml mleka pełnotłustego
100 g żółtek (ok. 5 sztuk)
50 g cukru
1100 g (11 tabliczek) dobrej; mlecznej czekolady (Sadaharu poleca czekoladę Jivara)
1.11.1 litra śmietanki kremówki
Małe tarty z solonym karmelem - sposób przygotowania: Robimy ciasto: ucieramy masło z cukrem, migdałami i solą. Dodajemy jajka, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę (oba rodzaje), krótko wyrabiamy, kończymy, gdy powstanie jednolite ciasto. Zawijamy je w przezroczystą folię kuchenną i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na placki i grubości 2 mm, wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki na małe tarty (o średnicy 7 cm). Przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub fasolą, podpiekamy przez 20 minut w 160 stopniach. Usuwamy papier i groch. Robimy karmel: mieszamy w rondlu masło z glukozą i śmietaną. Rozcinamy laski wzdłuż na pół laski wanilii, wyskrobujemy ziarenka, wrzucamy je do rondla razem z pustymi połówkami lasek. Zagotowujemy, odstawiamy na 15 minut, usuwamy laski wanilii. Do drugiego rondla wsypujemy cukier i podgrzewamy (nie mieszając, tylko lekko poruszając rondlem), aż się stopi i przyrumieni. Powstały karmel mieszamy z waniliową śmietanką, podgrzewamy, sprawdzając temperaturę - gdy termometr pokaże 110 stopni, zdejmujemy masę z ognia. Robimy krem z mlecznej czekolady: Mleko i śmietankę tortową zagotowujemy w rondlu. Ucieramy żółtka z cukrem, powoli, stale ucierając, zaparzamy gorącym mlekiem ze śmietanką. Wlewamy z powrotem do rondla, podgrzewamy do 85 stopni, powstałą masę wylewamy na rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy, aż masa zrobi się gładka i zyska konsystencję emulsji. Dodajemy śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce. Kończymy tarty: przygotowany karmel wylewamy na podpieczone kruche spody i wstawiamy do lodówki, czekając, aż karmel zupełnie stężeje. Wyjmujemy, na wierzch szprycujemy spiralnie (używamy worka cukierniczego z okrągłą końcówką) krem z mlecznej czekolady. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż stężeje również warstwa kremu. Sadaharu Aoki spryskuje tarty na koniec kremem czekoladowym w sprayu - przygotowuje go sam z czekolady i masła kakaowego.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602252/male tarty z solonym karmelem/p