ßßß Cookit - przepis na Semlor - szwedzkie bułeczki z marcepanem

Semlor - szwedzkie bułeczki z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Natalia Nowabk-Bratek
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia szwedzka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
(na 20 bułeczek)
170 g masła
500 ml mleka
50 g świeżych drożdży
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka wyłuskanych ziarenek kardamonu
900 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
1/2 łyżeczki soli
oraz:
200 g marcepanu
1 l śmietanki kremówki
kilka łyżek cukru (do smaku)
2 laski wanilii
cukier puder do posypania
Semlor - szwedzkie bułeczki z marcepanem - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 225°C. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, lekko podgrzewamy. Przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i kardamon roztarty w moździerzu, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Cały czas mieszając, dodajemy mąkę. Gdy masa będzie już zwarta, zaczynamy zagniatać, wsypując przy tym sól i cukier. Zagniatamy jeszcze 10 minut od chwili, kiedy ciasto zrobi się gładkie. Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 20 równych kawałków, formujemy kule i układamy je na blasze wyścielonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Wstawiamy na dolną półkę piekarnika na 10 minut. Studzimy.Następnie odkrawamy wierzch każdej bułeczki, odkładamy na bok. Ze środka wyjmujemy nieco miąższu, tak by powstało zagłębienie. Miąższ miksujemy ze startym na tarce marcepanem i odrobiną śmietanki. Masą napełniamy wydrążone bułeczki. Ubijamy śmietankę z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii. Szprycujemy bitą śmietanę na bułeczki, następnie przykrywamy odkrojonymi wierzchami. Oprószamy cukrem pudrem. Semlor - Tradycyjnie ciastka te jadano w Szwecji na ostatki. Dziś są popularnym smakołykiem podawanym na podwieczorek także w innych krajach skandynawskich. Ponoć król Szwecji Adolf Fryderyk zmarł w 1771 roku po zjedzeniu 14 takich bułeczek (poprzedzonych co prawda homarem, kawiorem, kapustą kiszoną, śledziami i szampanem). Aby wyszły nam jednakowe bułeczki, porcje surowego ciasta można zważyć. Każda powinna mieć około 80 g.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603273/semlor szwedzkie buleczki z marcepanem/p