Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska

Fot. Natalia Nowabk-BratekCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na 20 bułeczek)170 g
masła500 ml
mleka50 g świeżych
drożdży150 g drobnego
cukru1 łyżeczka wyłuskanych ziarenek
kardamonu900 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)1/2 łyżeczki
solioraz:200 g marcepanu1 l
śmietanki kremówkikilka łyżek
cukru (do smaku)2
laski waniliicukier puder do posypaniaSemlor - szwedzkie bułeczki z marcepanem - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 225°C. W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mleko, lekko podgrzewamy. Przelewamy do miski, dodajemy pokruszone
drożdże, 2 łyżki
cukru i
kardamon roztarty w moździerzu, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Cały czas mieszając, dodajemy
mąkę. Gdy masa będzie już zwarta, zaczynamy zagniatać, wsypując przy tym
sól i
cukier. Zagniatamy jeszcze 10 minut od chwili, kiedy ciasto
zrobi się gładkie. Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 20 równych kawałków, formujemy kule i układamy je na blasze wyścielonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Wstawiamy na dolną półkę piekarnika na 10 minut. Studzimy.Następnie odkrawamy wierzch każdej bułeczki, odkładamy na bok. Ze środka wyjmujemy nieco miąższu, tak by powstało zagłębienie. Miąższ miksujemy ze startym na tarce marcepanem i odrobiną
śmietanki. Masą napełniamy wydrążone bułeczki. Ubijamy
śmietankę z
cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z
lasek wanilii. Szprycujemy
bitą śmietanę na bułeczki, następnie przykrywamy odkrojonymi wierzchami. Oprószamy
cukrem pudrem. Semlor - Tradycyjnie
ciastka te jadano w Szwecji na ostatki. Dziś są popularnym smakołykiem podawanym na podwieczorek także w innych krajach skandynawskich. Ponoć król Szwecji Adolf Fryderyk zmarł w 1771 roku po zjedzeniu 14 takich bułeczek (poprzedzonych co prawda
homarem,
kawiorem,
kapustą kiszoną,
śledziami i
szampanem). Aby wyszły nam jednakowe bułeczki, porcje surowego ciasta można zważyć. Każda powinna
mieć około 80 g.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu