Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Wiktor Gnich, Tomasz Nasiłowski
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)60 g
mięsa z kaczki1 łyżka
sosu sojowego3 łyżki
syropu z czarnego bzu2 łyżki
miodu gryczanego lub sosnowego75 g
kaszy gryczanej75 g
kaszy jaglanej25 g ugotowanych
ziemniaków25 g
cebuli30 g
sera białego zabłockiego
sólpieprz8 plastrów
szynki Chrobrego lub parmeńskiej3
gruszki200 ml
miodu pitnego trójniaka100 ml
syropu malin owego1 średni
bakłażan20 ml
oleju dyniowego1
papryka czuszka5 g pudru malto (lub proszku wasabi)200 g
malin mrożonychpo 50 ml
octu i
syropu malin owegoLubelskie sushi z
kaczki i
bakłażana - sposób przygotowania: Przygotuj
kaczkę: połącz
syrop z bzu,
miód i
sos sojowy. Zalej marynatą
mięso, przełóż do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki na dwa dni. Zamarynowane
mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 minut, aż się zrumieni. Wyjmij i ostudź. Ugotuj obie
kasze w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Na
oleju zeszklij
cebulę.
Ser i ugotowane
ziemniaki zmiel lub przepuść przez praskę, dodaj przesmażoną
cebulę, dopraw
solą i
pieprzem. Na foli spożywczej ułóż plastry
szynki tak, by lekko zachodziły na siebie, a na nich
kaszę gryczaną. Z farszu
serowego uformuj wałek i ułóż na wierzchu. Całość zroluj.
Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry ok. 1 cm, posyp je
solą, odstaw na 10 minut, opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Obsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu i ostudź. Na folii spożywczej ułóż plastry
bakłażana tak, by na siebie zachodziły, na nich
kaszę jaglaną i paski pieczonej
kaczki.
Zwiń w roladę.
Gruszkę obierz. W garnku zagotuj
miód pitny i
syrop z
malin. Włóż
gruszkę i lekko obgotuj, ostudź i pokrój w cienkie plastry.
Maliny przesmaż na patelni, dodaj
ocet malinowy,
syrop malinowy i pokrojoną czuszkę. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Na patelni rozgrzej
olej dyniowy, dodaj przekrojoną czuszkę i smaż 1-2 minuty.
Olej przecedź, dodaj proszek malto i wymieszaj. Pokrojone rolady podawaj na plastrach
gruszki z
sosem malinowym i
olejem dyniowym.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu