ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)60 g mięsa z kaczki1 łyżka sosu sojowego3 łyżki syropu z czarnego bzu2 łyżki miodu gryczanego lub sosnowego75 g kaszy gryczanej75 g kaszy jaglanej25 g ugotowanych ziemniaków25 g cebuli30 g sera białego zabłockiegosólpieprz8 plastrów szynki Chrobrego lub parmeńskiej3 gruszki200 ml miodu pitnego trójniaka100 ml syropu malin owego1 średni bakłażan20 ml oleju dyniowego1 papryka czuszka5 g pudru malto (lub proszku wasabi)200 g malin mrożonychpo 50 ml octu i syropu malin owegoLubelskie sushi z kaczki i bakłażana - sposób przygotowania: Przygotuj kaczkę: połącz syrop z bzu, miód i sos sojowy. Zalej marynatą mięso, przełóż do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki na dwa dni. Zamarynowane mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 minut, aż się zrumieni. Wyjmij i ostudź. Ugotuj obie kasze w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Na oleju zeszklij cebulę. Ser i ugotowane ziemniaki zmiel lub przepuść przez praskę, dodaj przesmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Na foli spożywczej ułóż plastry szynki tak, by lekko zachodziły na siebie, a na nich kaszę gryczaną. Z farszu serowego uformuj wałek i ułóż na wierzchu. Całość zroluj. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry ok. 1 cm, posyp je solą, odstaw na 10 minut, opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Obsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu i ostudź. Na folii spożywczej ułóż plastry bakłażana tak, by na siebie zachodziły, na nich kaszę jaglaną i paski pieczonej kaczki. Zwiń w roladę. Gruszkę obierz. W garnku zagotuj miód pitny i syrop z malin. Włóż gruszkę i lekko obgotuj, ostudź i pokrój w cienkie plastry. Maliny przesmaż na patelni, dodaj ocet malinowy, syrop malinowy i pokrojoną czuszkę. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Na patelni rozgrzej olej dyniowy, dodaj przekrojoną czuszkę i smaż 1-2 minuty. Olej przecedź, dodaj proszek malto i wymieszaj. Pokrojone rolady podawaj na plastrach gruszki z sosem malinowym i olejem dyniowym.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu