Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Café Bar Mon Balzac, Gdańsk

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pierś
kaczki z modrą
kapustą aromatyzowaną
cynamonem i
goździkami - składniki:
Kaczka:4 piersi z
kaczki (każda ok. 200 g)150 ml
wytrawnego czerwonego wina100 ml ciemnego
sosu sojowego4 ząbki
czosnku1 gałązka
rozmarynu20 g
owoców jałowcasólmielony
czarny pieprzModra
kapusta :800 g
czerwonej kapusty100 g
rodzynek300 g prażonych
jabłek50 ml
jabłkowego octu winnego150 g
miodu naturalnego30 g mielonego
cynamonu10 g
goździków300 ml
soku jabłkowegoSos cointreau:500 ml
soku pomarańczowego10 g
cukru15 ml
likieru cointreau1 gałązka
mięty1 gałązka
rozmarynu50 g
mąki ziemniaczanejDo dekoracji:1
pomarańczaPierś
kaczki z modrą
kapustą aromatyzowaną
cynamonem i
goździkami - sposób przygotowania: Zamarynuj
kaczkę: w misce wymieszaj
wino,
sos sojowy, posiekany
czosnek,
rozmaryn,
owoce jałowca,
sól i
pieprz. Gotową marynatą zalej
mięso i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij
kaczkę z marynaty i obsmaż na patelni na dużym ogniu z każdej strony przez 1 minutę, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 10-15 minut. Przygotuj
kapustę: drobno ją poszatkuj, przełóż do garnka i zalej
sokiem jabłkowym, dodaj
rodzynki i wymieszaj.
Kapustę gotuj przez 20 minut, aż odparuje 3/4
soku jabłkowego, a
kapusta będzie miękka. Po 10 minutach gotowania dodaj
goździki,
cynamon i
miód. Na koniec wlej
ocet winny i dodaj prażone
jabłko. Całość wymieszaj i gotuj 2-3 minuty. Przygotuj sos: do garnka wlej
sok pomarańczowy i zredukuj go (czyli odparuj) do połowy objętości. Dodaj
cukier,
miętę i
rozmaryn, gotuj 5 minut. Po tym czasie usuń
zioła, dolej
likier i na koniec zagęść sos
mąką ziemniaczaną. Gotuj 1-2 minuty i odstaw. Talerze udekoruj carpaccio z
pomarańczy (cienkie okrągłe plastry obranej świeżej
pomarańczy). Obok ułóż
kapustę, a na niej piersi z
kaczki. Na koniec polej sosem, udekoruj świeżą
miętą i
rozmarynem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu