ßßß Cookit - przepis na Pierś kaczki z modrą kapustą aromatyzowaną cynamonem i goździkami

Pierś kaczki z modrą kapustą aromatyzowaną cynamonem i goździkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Café Bar Mon Balzac, Gdańsk
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pierś kaczki z modrą kapustą aromatyzowaną cynamonem i goździkami - składniki:
Kaczka:
4 piersi z kaczki (każda ok. 200 g)
150 ml wytrawnego czerwonego wina
100 ml ciemnego sosu sojowego
4 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
20 g owoców jałowca
sól
mielony czarny pieprz
Modra kapusta :
800 g czerwonej kapusty
100 g rodzynek
300 g prażonych jabłek
50 ml jabłkowego octu winnego
150 g miodu naturalnego
30 g mielonego cynamonu
10 g goździków
300 ml soku jabłkowego
Sos cointreau:
500 ml soku pomarańczowego
10 g cukru
15 ml likieru cointreau
1 gałązka mięty
1 gałązka rozmarynu
50 g mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
1 pomarańcza
Pierś kaczki z modrą kapustą aromatyzowaną cynamonem i goździkami - sposób przygotowania: Zamarynuj kaczkę: w misce wymieszaj wino, sos sojowy, posiekany czosnek, rozmaryn, owoce jałowca, sól i pieprz. Gotową marynatą zalej mięso i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij kaczkę z marynaty i obsmaż na patelni na dużym ogniu z każdej strony przez 1 minutę, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 10-15 minut. Przygotuj kapustę: drobno ją poszatkuj, przełóż do garnka i zalej sokiem jabłkowym, dodaj rodzynki i wymieszaj. Kapustę gotuj przez 20 minut, aż odparuje 3/4 soku jabłkowego, a kapusta będzie miękka. Po 10 minutach gotowania dodaj goździki, cynamon i miód. Na koniec wlej ocet winny i dodaj prażone jabłko. Całość wymieszaj i gotuj 2-3 minuty. Przygotuj sos: do garnka wlej sok pomarańczowy i zredukuj go (czyli odparuj) do połowy objętości. Dodaj cukier, miętę i rozmaryn, gotuj 5 minut. Po tym czasie usuń zioła, dolej likier i na koniec zagęść sos mąką ziemniaczaną. Gotuj 1-2 minuty i odstaw. Talerze udekoruj carpaccio z pomarańczy (cienkie okrągłe plastry obranej świeżej pomarańczy). Obok ułóż kapustę, a na niej piersi z kaczki. Na koniec polej sosem, udekoruj świeżą miętą i rozmarynem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164675580/piers kaczki z modra kapusta aromatyzowana cynamonem i gozdzikami/p