Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!BanicaAutor red.

Fot. GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Banica - składniki:Ciasto:35-40 dag
mąki2 łyżki
olejułyżka
soku z cytrynyszczypta
soliNadzienie:45 dag
bryndzy (najlepiej owczej)25 dag sklarowanego
masła3-4
jajka1/2 szklanki
mlekaBanica - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, łyżkę
oleju,
sok z cytryny i zagniatać, dolewając tyle przegotowanej letniej
wody, by powstało dość twarde ciasto. Utoczyć z niego 2 grubawe wałki, posmarować je pozostałym
olejem i na 30 min odstawić w ciepłe miejsce. Tymczasem
bryndzę utrzeć z
jajami, połową
masła i powoli dolewanym
mlekiem. Okrągłą formę do pieczenia nasmarować
masłem. Oba wałki ciasta przekroić na pół. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować na cieniutki prostokątny placek. Rozsmarować na nim 1/4 farszu i uważnie, by farsz nie wypłynął poza ciasto, zrolować, tworząc wałek. Ułożyć ten wałek spiralnie w formie, zaczynając od jej środka.
Potem kolejno w ten sam sposób przygotować następne 3 wałki i każdy doklejać do poprzedniego i tak samo zwijać, tworząc spiralną banicę o coraz większej średnicy. Na końcu obficie posmarować ją stopionym letnim
masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i upiec na jasnozłoty kolor. Ten strudel o bułgarskim rodowodzie świetnie smakuje na ciepło i zimno.dowolnym nadzieniem - zarówno słonym, np.
kapustą z
grzybami, podsmażonym mielonym
mięsem,
twarogiem z
ziemniakami,
szpinakiem, jak i słodkim: duszonymi
jabłkami,
dżemem,
czekoladą lub słodkim
twarogiem. Do banicy w wersji z
mięsem pasuje klasyczna bułgarska
sałatka szopska . Banica Ciasto: 35-40 dagKLUSKI, PLACKI,
RYŻ,
KASZE, PIEROGIbanica z
fetą,
papryką i
ziołami 10/36bielaszy z farszem mięsnym 6/58bliny 2/7canelloni nadziewane
sosem bolońskim 12/58cencioni z
fasolką i
brokułami 11/38ciasto na pizzę 4/15ciasto naleśnikowe 7/7conchiglioni faszerowane
pieczarkami 11/4dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami (pierogi z
kaszą gryczanąWielki sekret taratora

, skręcone wałki ciasta, kryjące delikatny słony
ser, ułożyła na kształt
ślimaka w natłuszczonym okrągłym naczyniu, posmarowała wierzch resztką
serowo-jajecznego nadzienia i wstawiła do rozgrzanego piekarnika. Gdy banica pięknie się rumieniła, uwalniając poruszający wyobraźnię zapach, babcia rozwałkowywałaWięcej o Banica