ßßß Cookit - przepis na Banica

Banica

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Banica
Autor red.
Fot. Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Banica - składniki:
Ciasto:
35-40 dag mąki
2 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
45 dag bryndzy (najlepiej owczej)
25 dag sklarowanego masła
3-4 jajka
1/2 szklanki mleka
Banica - sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, łyżkę oleju, sok z cytryny i zagniatać, dolewając tyle przegotowanej letniej wody, by powstało dość twarde ciasto. Utoczyć z niego 2 grubawe wałki, posmarować je pozostałym olejem i na 30 min odstawić w ciepłe miejsce. Tymczasem bryndzę utrzeć z jajami, połową masła i powoli dolewanym mlekiem. Okrągłą formę do pieczenia nasmarować masłem. Oba wałki ciasta przekroić na pół. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować na cieniutki prostokątny placek. Rozsmarować na nim 1/4 farszu i uważnie, by farsz nie wypłynął poza ciasto, zrolować, tworząc wałek. Ułożyć ten wałek spiralnie w formie, zaczynając od jej środka. Potem kolejno w ten sam sposób przygotować następne 3 wałki i każdy doklejać do poprzedniego i tak samo zwijać, tworząc spiralną banicę o coraz większej średnicy. Na końcu obficie posmarować ją stopionym letnim masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i upiec na jasnozłoty kolor. Ten strudel o bułgarskim rodowodzie świetnie smakuje na ciepło i zimno.
dowolnym nadzieniem - zarówno słonym, np. kapustą z grzybami, podsmażonym mielonym mięsem, twarogiem z ziemniakami,szpinakiem, jak i słodkim: duszonymi jabłkami, dżemem, czekoladą lub słodkim twarogiem. Do banicy w wersji z mięsem pasuje klasyczna bułgarska sałatka szopska . Banica Ciasto: 35-40 dag
KLUSKI, PLACKI, RYŻ, KASZE, PIEROGI
banica z fetą, papryką i ziołami 10/36bielaszy z farszem mięsnym 6/58bliny 2/7canelloni nadziewane sosem bolońskim 12/58cencioni z fasolką i brokułami 11/38ciasto na pizzę 4/15ciasto naleśnikowe 7/7conchiglioni faszerowane pieczarkami 11/4dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami (pierogi z kaszą gryczaną
Wielki sekret taratora
, skręcone wałki ciasta, kryjące delikatny słony ser, ułożyła na kształt ślimaka w natłuszczonym okrągłym naczyniu, posmarowała wierzch resztką serowo-jajecznego nadzienia i wstawiła do rozgrzanego piekarnika. Gdy banica pięknie się rumieniła, uwalniając poruszający wyobraźnię zapach, babcia rozwałkowywała
Więcej o Banica
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164354969/banica/p