ßßß
Fot. GazetaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Mała główka zielonej sałaty20 dag szpinaku2 szklanki kefiru lub zsiadłego mlekaświeży ogórek2 jaja5 łyżek śmietanyząbek czosnkusok i odrobina skórki otartej z połowy cytrynynatka pietruszkikoperekszczypiorekpieprzsólChłodnik ze szpinaku i sałaty - sposób przygotowania: Warzywa i zieleninę starannie umyć. Do garnka z dwiema szklankami wrzącej wody, włożyć posiekany szpinak, gotować 2 min, a potem schłodzić. Następnie dodać pokrojony w cienkie słupki ogórek, pokrojone w paski liście sałaty oraz pozostałą drobno posiekaną zieleninę. Wlać kefir wymieszany ze śmietaną, przyprawić chłodnik do smaku pieprzem i solą, czosnkiem oraz sokiem i skórką z cytryny, znów wymieszać i rozlać do talerzy. Do każdej porcji włożyć pół jajka ugotowanego na twardo i podawać.Klasyczny chłodnik z botwiny, który zaspokoi głód i przyniesie ochłodę nawet w największy upałPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu