ßßß Cookit - przepis na Chłodnik ze szpinaku i sałaty

Chłodnik ze szpinaku i sałaty

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Fot. Gazeta
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Mała główka zielonej sałaty
20 dag szpinaku
2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
świeży ogórek
2 jaja
5 łyżek śmietany
ząbek czosnku
sok i odrobina skórki otartej z połowy cytryny
natka pietruszki
koperek
szczypiorek
pieprz
sól
Chłodnik ze szpinaku i sałaty - sposób przygotowania: Warzywa i zieleninę starannie umyć. Do garnka z dwiema szklankami wrzącej wody, włożyć posiekany szpinak, gotować 2 min, a potem schłodzić. Następnie dodać pokrojony w cienkie słupki ogórek, pokrojone w paski liście sałaty oraz pozostałą drobno posiekaną zieleninę. Wlać kefir wymieszany ze śmietaną, przyprawić chłodnik do smaku pieprzem i solą, czosnkiem oraz sokiem i skórką z cytryny, znów wymieszać i rozlać do talerzy. Do każdej porcji włożyć pół jajka ugotowanego na twardo i podawać.
Klasyczny chłodnik z botwiny, który zaspokoi głód i przyniesie ochłodę nawet w największy upał
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164050206/chlodnik ze szpinaku i salaty/p