Wykonanie
Chłodnika nie trzeba zachwalać. Najlepiej smakuje w upalne letnie dni.Składniki:1
jogurt naturalny duży1
kefir dużymała
śmietana - opcjonalniekilka
ogórków gruntowychpęczek botwiny
szczypiorząbek
czosnku,
koperekmożna też dodawać
rzodkiewkę i inne warzywa które się lubi.1
jajko na 1 osobę
sól,
pieprzWykonanie:Umytą
botwinkę gotować przez 15 min w osolonej wodzie. W tym czasie drobno pokroić obrane
ogórki, posiekać
szczypior,
koperek, zetrzeć ząbek
czosnku. W garnku wymieszać
nabiał, posolić, popieprzyć, dodać warzywa. Ugotowana botwinę pokroić na małe kawałki razem z liśćmi. Dodać do reszty. Zamieszać, doprawić, wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z ugotowanym na twardo
jajkiem.Jeśli chodzi o
nabiał to wszystko zależy od tego kto co lubi. Można używać
jogurtu typu greckiego, który jest bardzo kremowy i rozrzedzić go
mlekiem.Smacznego!