Chyba nie ma lepszej potrawy na gorące dni.Chłodny i orzeźwiający, ale jednocześnie wyraźny w smaku i dosyć ostry.Ciekawym dodatkiem są podprażone orzechy włoskie.Wybornie smakuje z młodymi ziemniakami, lub z sadzonym jajkiem.Składniki:500 g kefiru500 g mleka zsiadłego2 duże ogórki szklarniowe2 ząbki czosnku3 łyżki siekanego koperku1/2 pęczka szczypiorku1/2 pęczka rzodkiewkiskórka otarta z 1/2 cytrynysól i pieprz białykilka orzechów włoskich (opcjonalnie )Sposób wykonania:Ogórki obrać. Jednego pokroić na większe kawałki, dodać dwa ząbki czosnku i zmiksować. Dodać zsiadłe mleko i zmiksować ponownie. Drugiego ogórka pokroić w drobną kostkę lub półplasterki. Rzodkiewki, również pokroić drobno. Dodać posiekany koper, szczypiorek, skórkę z cytryny i kefir. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny .Orzechy umieścić na suchej patelni. Chwilę podgrzewać, aż lekko zbrązowieją. Posiekać i posypać chłodnik przed podaniem.Smacznego :)