Wykonanie

Naleśniki z
mięsem ,
feta i
cukinią przypominają mi meksykańskie tacos, więc postanowiłam je nazwać taco naleśniki . Ugotowałam wspaniały sos z
mielonego mięsa, który przyprawiłam
cynamonem,
pieprzem kajeńskim i
kminem rzymskim. Nigdy nie kupuję taco mikstury, bo mam wszystkie
przyprawy jakie potrzebuję bez konserwantó i dodatków
smakowych. Kupnej tortily też nie lubię, zazwyczaj wypiekam własną jak już najdzie mnie ochota, a dzisiaj chodziły za mną naleśniki na ostro!

Składniki: na 8 porcji8 naleśników500 g
mielonego mięsa1 łyżka
przecieru pomidorowego3 dl przetartych
pomidorów z puszki1
cebula2 ząbki
czosnku½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego½ łyżeczki
kminu rzymskiego½ łyżeczki
cynamonusól i
pieprz do smaku200 g
feta sera1 mała
cukinia, zielona
olej do smażenia4 dl
żółtego sera, startego1 łyżka
suszonego oreganokilka kropel sosu
chiliWykonanie:Obierz i posiekaj
cebulę. Obierz
czosnek i przeciśnij przez praskę. Podsmaż
cebulę i
czosnek w niewielkiej ilości
oleju i dodaj
przyprawy.Dodaj
mięso,
przecier pomidorowy i
pomidory z puszki.Gotuj sos przez 15 minut.Jeśli masz naleśniki z poprzedniego dnia to wykorzystaj je. Masz jednak zamiar smażyć naleśniki to dodaj trochę startej
cukinii do ciasta. łśćąężóńPołóż naleśnik na desce i napełnij mięsnym sosem, następnie startą
cukinią i pokruszonym
serem feta. Zawiń naleśnik i umieść w wysmarowanej
masłem formie. W ten sam sposób postąp z pozosta łymi naleśnikami .Posyp naleśniki
startym serem i włóż do piekarnika na 200 º C (termoobieg) na 10-15 minut aby zapiec
ser.Wyjmij z piekarnika i posyp taco naleśniki
suszonym oregano.

Podawaj taco naleśniki z sosem
chili.Polecane przepisyZapiekany
bakłażan nadziewany pikantnym sosemZapiekany gulasz wołowy Shepherd`s pieMini zapiekanki ziemniaczaneKanapki ułatwiają życieZapiekanka z
kurczaka z
mozzarella