Wykonanie
Zapiekanka makaronowa z
mięsem mielonym i
sosem pomidorowym, na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom spaghetti bolognese czy zapiekanki ziemniaczanej z
mięsem mielonym . Sprawdzi się ona także u osób, które nie mają czasu na gotowanie, ponieważ taka porcja wystarczy spokojnie na dwa dni dla dwóch osób. Jak każdą taką zapiekankę, można dowolnie modyfikować, przykładowo dodając swoje ulubione warzywa oraz
przyprawy 🙂 Do przygotowania zapiekanki możecie użyć zarówno
mięsa wieprzowego, jak i wołowego, a nawet
mięsa z indyka. Mam nadzieję, że ten przepis będzie jednym z tych, do którego warto wracać i dzielić się nim z przyjaciółmi 🙂Zobacz też:
Makaron z
bakłażanem i
boczkiemMakaron z
suszonymi pomidorami,
kurczakiem i
serem pleśniowymPorcji: 6 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki150 g surowego
makaronu500 g
mięsa mielonegokartonik
przecieru pomidorowego3 ząbki
czosnkuśrednia
cebulamała
cukiniaser mozzarella2 łyżeczki
ziół prowansalskicholej do smażenia
sól i
pieprzżółty ser do posypania (opcjonalnie)Przepis1
Makaron gotujemy na półtwardo i odstawiamy do przestygnięcia.
Czosnek drobno siekamy, a
cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na
oleju do zeszklenia.2Następnie na patelnię dodajemy
mięso, smażymy do zrumienienia. Całość zalewamy
przecierem pomidorowym, dusimy około 15 minut, doprawiamy
ziołami,
solą i
pieprzem. Odstawiamy na bok.3
Cukinię kroimy w cienkie plasterki.
Mozzarellę kroimy w kostkę.4Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia.


