ßßß
Gołąbki z młodej kapustySkładniki:16 dużych gołąbków1 duża młoda kapusta400 ml ryżu500 g mielonego mięsa300 g surowej salsiccia3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanego szczypiorku1 duża cebula2 ząbki czosnkusól i pieprz do smaku2 łyżki masła2 łyżki olejuSos kurkowy1 szalotka300 g kurek2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego1 łyżka masła1 łyżka oleju1 łyżka300 ml śmietanysól i pieprz do smaku
Kapustę zaparz w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Ostudź i delikatnie odziel liście. Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. W dużej misce wymieszaj ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego na blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut.W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby na patelni. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przyprawy, a następnie soję i śmietanę. Gotuj sos przez 5 minut. Jeśli sos jest wciąż za rzadki pogotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiedniej gęstości.Polecane przepisyPyszne gołąbki z młodej kapusty i z couscousGołąbki z włoskiej kapusty z sosem pomidorowymGołąbki z kaszą i soczewicąDomowe gołąbki z młodej kapusty i bulgurSzwedzki pudding