ßßß
Składniki: na 24 gołąbki1 kapusta włoska, duża400 ml ryżu1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo wołowe2 duże cebule2 ząbki czosnkugarść suszonych pomidorów2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanych liści bazylii.2 łyżki oliwy½ l gorącego bulionusól i pieprz do smakuSos pomidorowy1 l przetartych pomidorów z puszki1 mała cebula2 ząbki czosnkugarść świeżej bazylii1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu2 łyżki oliwysól, pieprz i słodka papryka w proszku do smakuWykonanie:Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, nie rumieniąc. Pokrój pomidory również drobno i dodaj do cebuli wraz z pietruszką i bazylią, Smaż przez 2 minuty.Wymieszaj mięso z ryżem, przyprawami i usmażoną cebulą, czosnkiem i pomidorami.Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą i blanszuj przez 20 minut. Po połowie czasu odwróć kapustę. Odsącz kapustę z wody i podziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż sporą porcję farszu, zawiń i umieść gołąbki w garnku na dnie polanym oliwą.Kiedy już wszystkie gołąbki są gotowe zalej je bulionem i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie przez 2 minuty. Dodaj przetarte pomidory z puszki i zioła. Dopraw przyprawami i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj sos przed podaniem.
Polecane przepisyDomowe gołąbki z młodej kapusty i bulgurGołąbki z kaszą i soczewicąSzwedzki puddingNo i jak tu nie ugotowac bigosu…Nakleilam osiemdziesiat a Wy?